A Hezbollah bejrúti parancsnokságát bombázta Izrael, óriási a pusztítás

3 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az izraeli hadsereg (IDF) a Hezbollah központi parancsnokságának épületét támadta Bejrútban – nem világos, hogy abban az időpontban ott tartózkodott-e a síita milícia vezetője, Haszan Naszrallah sejk.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari jelentette be, hogy csapást mértek a Hezbollah civil épületek alá épített központi főhadiszállására a libanoni főváros Dahíja nevű, a szervezet fellegvárának számító negyedében. Azt nem mondta ki, hogy Naszrallah volt a célpont, de Izrael próbálja kideríteni, hogy ott tartózkodott-e, és ha igen, jelenleg milyen állapotban van.

A helyszíni felvételek jelentős pusztítást mutatnak, több épület teljesen összedőlt. Ekkora csapást még nem mért Bejrútra az izraeli haderő a harcok közel egy évvel ezelőtti kezdete óta. A robbanások megrázták a fővárost, és fölöttük olyan füstfelhő gomolygott, amelyet egészen a fővárostól egy órányi autóútra fekvő Batroun városáig lehetett látni.

A videókon több teljesen összedőlt épületet lehet látni, a romok alatt pedig tüzek égtek. A képeken egy autó látszott, amelyet elnyelt a föld, miközben a törmelék és a por felismerhetetlenné tette az aszfaltos utcát. Firass Abiad libanoni egészségügyi miniszter szerint négy-hat lakóépület esett össze. Az áldozatok számát azért nem lehet még becsülni sem, mert még mindig a romok alatt vannak „Ezek lakóépületek. Tele voltak emberekkel. Bárki is van ezekben az épületekben, most a romok alatt van.”

A pénteki volt az ötödik alkalom egy héten belül, amikor Izrael csapást mért a Bejrútra. Izrael közlése szerint Libanon-szerte több mint 2000 Hezbollah-célpontot bombázott, legalább 700-an meghaltak és több mint 1835-en megsebesültek.

A szaúdi al-Arabija hírcsatorna szerint kudarcot vallott Naszrallah likvidálásának kísérlete, egy Hezbollahhoz közeli, meg nem nevezett forrás pedig azt állította, hogy a sejk sértetlen.

Izrael közben már készül a Hezbollah, valamint Jemen és Irán esetleges válaszcsapására: a belügyi parancsnokság felszólította a Golán-fennsík lakosait, hogy maradjanak a védett területek közelében. (Guardian, MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!