A vb-legenda kapus olyan csapatba adta el magát, ahol újra szuperhős üzemmódba kell kapcsolnia

1 év ezelőtt 44



bohócdoktor szja 1% felajánlás

„Ochoa az a kapus, akiről négy évig azt sem tudod, hol véd éppen, van-e egyáltalan csapata, aztán a tornán mindenki rácsodálkozik, hogy milyen jó még mindig” – állapította meg Futó Csaba kolléga a vb alatt, amikor a mexikói közönségkedvenc kifogta a lengyel Robert Lewandowski tizenegyesét a csoportkörben.

Egy twitteres kommentelő ugyanezt úgy fogalmazta meg, hogy Ochoa olyan a vébének, mint Mariah Carey a karácsonynak, utalva arra, hogy a decemberi ünnep elképzelhetetlen az amerikai énekesnő rongyosra játszott dala, az All I want for Christmas is you nélkül.

Ochoának a 2014-es és a 2018-as tornával ellentétben ezúttal nem volt kiemelkedő vébéje, Lewandowski tizenegyese mellett még két lövést hatástalanított, így ötvenszázalékos védési hatékonysággal zárt,

de nem rajta, sokkal inkább a két meccsen keresztül értékelhetlen támadójátékon múlt, hogy Mexikó 1986 óta először ragadt a csoportkörben.

A 37 éves Ochoa azonban így is eladta magát, a szerződése lejárt a Club Américánál, ő pedig úgy döntött, ismét belevág egy európai kalandba, és ezzel egycsapásra szem előtt lesz, még úgy is, hogy új csapata, a Salernitana – amelynek az első számú hálóőr, Luigi Sepe sérülése miatt kellett sürgősen egy minőségi és bevethető kapus – csak a 14. helyen áll a Serie A-ban.

Első mérkőzését egyből az olasz bajnokság címvédője, a Milan ellen játszotta, és bár az első negyedórában két gólt is kapott – az elsőnél kissé feleslegesen rongyolt ki a kapujából, felkínálva ezzel a tavaly a Serie A legjobbjának megválasztott Rafael Leaónak, hogy simán kicselezze – a hátralévő bő 75 percben kilenc védést mutatott be, megfosztva többek között Theo Hernándezt vagy Olivier Giroud-t a gólszerzés örömétől, és meccsben tartva a Salernitanát, amely megúszta a kiütéses zakót, sőt egy szépítőgól révén izgalmassá tudta tenni az utolsó perceket.

A Gazzetta dello Sport olasz napilap nyolcasra értékelte Ochoa debütálását, majd szintén nyolcas osztályzatot érdemelt ki a Torino elleni parádéjával.

„Jobb osztályzatot kapott, mint ahány védést bemutatott (hetet). Egy ezerkezű Visnu volt, a Salernita védelmezője” – emlegette a hindu istent Ochoa méltatására a Gazzetta dello Sport.

📽 Guillermo Ochoa vs Torino

🇲🇽 𝙇𝙤 𝙝𝙞𝙯𝙤 𝙤𝙩𝙧𝙖 𝙫𝙚𝙯 🔥

pic.twitter.com/jAG3BELttx

— Fútbol mexicano FR (@ligamx_fr) January 8, 2023

A Salernitana a Torino ellen sikerrel hármas vereségsorozatnak vetett véget, de messzire nem jutott vele, mert jött egy irtózatos gyomros: az Atalanta nyolc gombócot tolt le Ochoáék torkán. Történelmi eredmény volt: a bergamói csapat Gian Piero Gasperini irányításával korábban háromszor szerzett hét gólt, a nyolc azonban először jött össze, és lehetett volna kilenc is, ha Ochoa nem piszkálja a lécre Teun Koopmeiners lövését.

A vereség David Nicola állásába került, pedig az edzőt amolyan csodatevőnek tartották Salernóban, miután tavasszal egészen reménytelen helyzetből indulva tartotta benn a csapatot. Később aztán kiderült, hogy nem csak a megsemmisítő zakó állt a kirúgás hátterében, hanem az is, hogy a nyáron az új igazolásokra 40 millió eurót kifizető klubelnök, Danilo Iervolino úgy érezte, a csapat többre hivatott annál, mintsem ismét a kiesés ellen kaparjon.

De hogy igazán olaszos legyen a sztori, két nappal a menesztése után Nicolát visszavette a Salernitana, a nagy összeborulást azonban nem sikerült egy Napoli elleni bravúrral megkoronázni, igaz, a listavezető idén a salernóinál sokkal komolyabb ellenfeleket is levadászott, és lassan oda lehet adni neki a bajnoki címet.

Ez egy bekalkulált vereség volt, viszont ezt egy hárompontos leccei túra követte, és ez a sikerélmény nagyon kellett az október 30. óta nyeretlen csapatnak. Ochoa nem csinált semmi extrát Leccében, a korai kétgólos vezetés után kapott ugyan egy gólt, utána azonban mindhárom alkalommal védte, amit védeni kellett, nagy bravúrra nem is volt szükség tőle. Amióta bemutatkozott a Milan ellen, övé a legtöbb védés (24) az öt európai topligában, és a Salernitana nem túl stabil védekezését látva garantáltan nem fog unatkozni a bajnokság második felében sem!

A Salernitana 20 forduló után nyolc ponttal előzi meg a legjobb kiesőt, a Veronát, de ha egy nagyobb hullámvölgy révén a csapat belekeveredik az alsóházi bunyóba, akkor aranyat, pontosabban bennmaradást érhet, hogy Ochoa kiváló alany arra, hogy egy előzetesen esélytelennek tűnő csapatot felhúzzon a bravúrjaival.

Ahogy tette azt a mexikói válogatottal a 2014-es vébén a házigazda brazilok ellen. Addigra Ochoa már nyert mexikói bajnokságot, Szuperkupát, CONCACAF-BL-t, két Arany Kupát a mexikói csapattal, kapott szavazatot a 2007-es Aranylabda-szavazáson, de ezek mind eltörpültek amellett, hogy lenullázta az ötszörös világbajnokot.

A meccsen Ochoa összesen hat védést mutatott be, a legnagyobbat az első félidő közepén, amikor bámulatos vetődéssel ért oda Neymar fejesére, és a mozdulat után rengetegen kezdték emlegetni a vb-történet addigi legnagyobb bravúrját, amit Gordon Banks produkált Pelé fejesénél az 1970-es angol-brazilon. Neymaron a második félidőben is kifogott a mexikói kapus, aki Paulinho közeli pöckölésénél és Thiago Silva hajrábeli fejesénél is megmutatta, hogy nagyon rendben vannak a reflexei.

Ezek után semmi meglepő nem volt abban, hogy Ochoát választották a meccs legjobbjának, a brazilok csatára, Fred pedig úgy fogalmazott, a fejpántjával és göndör fürtjeivel amúgy is feltűnő jelenségnek számító mexikói csodát művelt a kapuban. Ochoa élete meccséről beszélt, és évekkel később elárulta, hogy nagyon sokszor állították meg az utcán, hogy megszorongassák a kezét vagy megveregessék a vállát a brazilok elleni varázslat miatt.

A 2014-es vébén a hollandok elleni nyolcaddöntőben is hozta magát Ochoa, a csapata sokáig továbbjutásra állt, de a meccs vége a hollandoké volt, előbb Sneijder vágott be egy kipattanót, majd a 90+4. percben Klaas-Jan Huntelaar tizenegyesével összetörte a mexikói szíveket. Ochoa megkapta ugyan a meccs legjobbjának járó díjat, de sejthetjük, hogy egy ilyen drámai, kiesést eredményező fordulat után mennyire tudott ennek örülni.

Mindenesetre a számára jól sikerült torna megdobta az éppen csapatot kajtató kapus ázsióját, úgy tűnt, végre igazán nagycsapatban védhet, több Premier League-klub, köztük az Arsenal is érdeklődött iránta, ám végül a Málagában kötött ki. Nem volt épp szerencsés választás, mert a 2014-2015-ös idényben új csapatában mindössze hat kupameccs jutott neki, majd az ezt követő szezonban tizenegy bajnokin és két kupatalálkozón kapott lehetőséget.

Évekkel korábban sem volt szerencséje, 2011 nyarán a játékos és ügynöke mindenben megegyezett a katari hatalomátvétel előtt álló PSG-vel, de az Arany Kupán szereplő Ochoa négy válogatottbeli társával megbukott a doppingvizsgálaton.

A teszt a clenbuterol nevű szteroidot mutatta ki, és bár később kiderült, hogy a tiltott szer egy szennyezett hús révén került a szervezetébe, a párizsi szerződés meghiúsult, és a frissen feljutott Ajacciónál kötött ki, ahol az első, majd a második idényében is őt választották meg a szurkolók a csapat legjobbjának.

Egy átlagos drukkernek azonban nem a korzikai csapatnál töltött évek ugranak be Ochoáról, hanem a vébék, mert a két végigpadozott torna (2006-ban és 2010-ben is kerettag volt, de nem játszott) után két világbajnokságon is extrát nyújtott. És a világbajnokok ellen rendre felszívta magát, 2014-ben ezt a brazilok, négy évvel később pedig a németek bánták. Mexikó Hirving Lozano góljával győzte le a címvédő németeket, akik 26-szor kísérleteztek, és a legközelebb Toni Kroos szabadrúgásánál jártak a gólhoz, de ezt Ochoa a lécre simogatta, ez volt kilenc védéséből a legnagyobb.

A nyolcaddöntő átka az oroszországi tornán is elérte Mexikót, de Ochoa odatette magát, a négy meccsen összesen 25 lövést hárított, ennél csak Thibaut Courtois-nak volt több védése, de ő három mérkőzéssel többet játszott, hiszen a belgák a bronzéremig meneteltek.

TARSO SARRAF / FRAMEPHOTO / DPPI via AFP Mexikó és Brazília 2014 után 2018-ban is találkozott, és a brazilok ezúttal kétszer is beköszöntek Ochoának

A ma már 135-szörös válogatott kapus ellenünk debütált, akárcsak Diego Maradona vagy Lionel Messi, első meccsén, 2005 decemberében Mexikó 2-0-ra verte a Rósa Dénes kiállítása miatt nyolcvan percet emberhátrányban játszó, Lothar Matthäus által irányított magyar csapatot. A Matthäus által pályára küldött játékosok (többek között olyan nevek, mint Böjte Csaba, Vermes Krisztián, Regedei Csaba, Koller Ákos) nem sejthették, hogy egy későbbi vb-legenda ellen játszhatnak, akinek az évek múltán arcával hazájában üdítőt, sört vagy tequilát is el lehet adni.

Bár Ochoának sosem adatott meg a lehetőség, hogy igazán ütős csapatban védjen Európában, a hozzáállásával mindenhol kivívta a tiszteletet és a szurkolók szimpátiáját.

„Ez egyértelműen felelősséggel ruházza fel az embert, amellett, hogy nagyon jó érzés.

A karrierem során mindig próbáltam jó példával szolgálni a fiatalok számára. Függetlenül attól, hogy épp pozitív vagy kevésbé sikeres időszakot élek át, mindig profi sportolóként kell viselkednem, aki tiszteli a klubot, amelyet képvisel.

Pályafutása ötödik vébéje előtt egy Onlyfans-modell, az Instagramon 1 milliónál is több követővel bíró Wanda Espinosa azt az ajánlatot dobta fel az egyébként családos Ochoának, hogy ha vb-győzelemhez segíti a válogatottat, akkor olyan felejthetetlen élménnyel lepi meg, ami még a történelmi siker utáni eufóriát is elhomályosítja.

Sok kockázatot azért nem vállalt Espinosa az ajánlattal, lévén, Mexikó a negyeddöntőnél tovább sosem jutott, de Ochoa vb-arany nélkül is kultikus figurának számít hazájában, amire csak ráerősített, mikor kivédte Lewandowski tizenegyesét.

„Ő volt a megmentőnk, Memo mindig akkor lép elő, amikor a leginkább szükség van rá” – dicsérte a kapust a védő Jorge Sánchez.

„A mexikóiak ötven százaléka kiváló képességű kapusnak tartja, akitől megszokhattuk, hogy a vébéken még magasabbra teszi a lécet. Ettől lett ő egy hős a szemünkben, és mellé még igazi vezére a csapatnak, ráadásul egy kedves fickó, aki állandóan mosolyog” – jellemezte nekünk Ochoát egy, a családjával Budapesten élő mexikói, Marco.

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP Négyévente jön, és magára irányítja a figyelmet

„Igazán hálás vagyok, hogy világszerte elismernek, mert ez azt jelenti, hogy jól végeztem a dolgom. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy öt világbajnokságon szerepelhettem, mert voltak olyan nagy egyéniségek, akiknek nem adatott meg, hogy eljussnak a legfontosabb tornára” – mondta Ochoa, aki nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy ott legyen a 2026-os világbajnokságon, amelyet Mexikó az Egyesült Államokkal és Kanadával rendez közösen.

Öt világbajnokságon Ochoán kívül összesen hét játékos szerepelt, köztük három másik mexikói ikon, Antonio Carbajal, Rafa Márquez, Andrés Guardado, valamint olyan legendák, mint Lothar Matthäus, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és Gianluigi Buffon. A hatodik vébével egyedüli rekorder lenne Ochoa, de, ahogy a Goal.com találóan megfogalmazta, ő már így is a futballörökség részéve vált.

Voltak jobb kapusok, nem is kevés, de nem valószínű, hogy volt nála jobb kapus a vébéket tekintve. Négyévente Ochoa hirtelen felbukkan, és alakít valami felejthetetlent.

Katarban ennek épp Lewandowski lett a kárvallottja, aki más körülmények között szinte biztosan értékesítette volna a tizenegyest. De ha Ochoa a vébén szerepel, az egyet jelent azzal, hogy előhívja a szupererejét”– adott tökéletes leírást róla a portál.

The post A vb-legenda kapus olyan csapatba adta el magát, ahol újra szuperhős üzemmódba kell kapcsolnia first appeared on Rangadó.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!