Annalena Baerbock: Változtatni kell Németország Kína-politikáján

1 év ezelőtt 63bohócdoktor szja 1% felajánlás

Változásra van szükség Németország Kína-politikájában – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter Taskentben.

Baerbock a német kancellár, Olaf Scholz november 4-i első kínai útja előtt azt mondta: Berlin új Kína-stratégiát állít össze, mivel „a kínai politikai rendszer az utóbbi években jelentősen megváltozott, és ezzel Németország Kína-politikájának is lépést kell tartania”.

Az üzbég hivatalai partnere, Vlagyimir Norov oldalán tartott sajtótájékoztatóján a német külügyminiszter azt mondta, arra számít, hogy Scholz majd tolmácsolja a német kormány (koalíciós szerződésben is rögzített) üzenetét Hszi Csin-ping kínai elnöknek.

Baerbock szerint ide tartoznak a tisztességes gazdasági versenyfeltételek, az emberi jogok tiszteletben tartása és a nemzetközi jog elismerése a nemzetközi együttműködés alapelveként „tekintettel Közép-Ázsiára, de a világ más térségeire is”.

Scholz bírálatok kereszttüzébe került, mert engedte a Cosco kínai állami cégnek, hogy 25 százalékos részesedést szerezzen a hamburgi kikötőben olyan aggodalmakat keltve, hogy Németország erősebb függőségi viszonyba kerülhet Kínával. Az ügy miatt többek között a német külügyminisztérium is jelezte a fenntartásait.

A kínai nyersanyagfüggőség oldását szolgáló erőfeszítések érdekében Baerbock ellátogatott a Taskent közelében lévő Almalik bányába, aminek a területén a világ legfejlettebb rézkohóját tervezik üzembe helyezni 2023 végéig.

A kínai ujgur kisebbség egyik vezetője, az Ujgur Világkongresszus elnöke, Dolkum Isza Berlinben felszólította a német kancellárt, hogy mondja le a pekingi útját, mert a gazdasági küldöttség társaságában tervezett út azt mutatja, hogy „Németországnak továbbra is fontosabb a nyereség az emberi jogoknál”. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!