Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki a Salman Rushdie-ra vérdíjat kitűző iráni alapítványra

4 hónapja ezelőtt 21bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az Egyesült Államok szankciókat vetett ki egy iráni alapítvány ellen pénteken, amelyet azzal vádolnak, hogy több millió dolláros vérdíjat fizettek volna Salman Rushdie regényíró meggyilkolásért, akit egy augusztusi rendezvényen támadtak meg.

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma az közölte, hogy az iráni székhelyű 15 Khordad Alapítványt speciálisan globális terroristaszervezetnek nyilvánították, amiért 2012-ben 3,3 millió dollárra emelték a világhírű íróra kitűzött vérdíjat.

A 75 éves indiai születésű angol írót New Yorkban támadta meg egy késes férfi egy rendezvényen, amelyre Rushdie azért érkezett, hogy a száműzött írók nagykövete legyen. Az őt megtámadó 24 éves férfi rögtön a rendezvény elején felrohant a színpadra, nyakon szúrta Rushdie-t és a moderátort is megtámadta. A késelő férfit a nézők és a szervezők teperték le. Rushdie-t a helyszínről helikopterrel szállították kórházba, majd sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy életben van, de lélegeztető gépen. Azóta kiderült, hogy Rushdie elvesztette az egyik szemére a látását, és az egyik kezét sem tudja használni, mert a támadó idegeket vágott el benne.

Rushdie-t 1989 óta fenyegeti a halálát követelő fatva, amelyet a néhai Ruhollah Khomeini iráni ajatollah bocsátott ki „A sátáni versek” című regényének megjelenése miatt, amit egyes iszlám vezetők vérlázítónak tartanak. Az író a következő évtized nagy részét bujkálva töltötte. (Reuters)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!