Az Európai Néppárt elnöke szerint végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát

10 hónapja ezelőtt 33



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Végleg félre kell tenni a török EU-csatlakozás ügyét, mert inkább gátolja, mint segíti a közösség és az 1999 óta tagjelölt ország kapcsolatát – nyilatkozta Manfred Weber, az Európai Parlament jobbközép pártjait összefogó szövetség, az Európai Néppárt vezetője, aki a Berliner Morgenpost című német lapnak nyilatkozott a törökországi elnökválasztás második fordulója után.

Az EU továbbra is nyitott a partnerségre, hiszen Törökország közvetlen szomszéd, és sok a közös kihívás. Azonban elvárásai is vannak: a tisztségében megerősített államfőnek a társadalom összefogására és az ország modernizálására kell törekednie, és együtt kell működnie az EU-val az Oroszország és Ukrajna közötti béke megteremtésében, a migrációs politikában és Ciprus helyzetének rendezésében is

– mondta a CSU politikusa, hozzátéve, hogy Törökországnak mindenekelőtt ratifikálnia kéne Svédország NATO-csatlakozását.

Németországban él a legnagyobb – nagyjából hárommilliós – határon túli török közösség. A törökországi elnökválasztás vasárnapi második fordulóján a szavazásra jogosult másfélmillió németországi török közül nagyjából minden második voksolt. Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 67,4 százalékát szerezte meg, sokkal jobban szerepelt, mint az anyaországban, ahol 52,14 százalékos eredményt ért el. Vasárnap este több német nagyvárosban rögtönzött autós felvonulásokkal ünnepelték győzelmét.

Cem Özdemir német szövetségi mezőgazdasági miniszter szerint az Erdogant támogató németországi törökök úgy ünnepelnek, hogy nem kell viselniük döntésük következményeit, szemben sok törökországi nemzettársukkal, akiknek az országot 2003-tól kormányfőként, 2014-től pedig államfőként vezető politikus hatalmon maradása a „szegénységet és a szabadság nélküliséget” jelenti.

(MTI)

The post Az Európai Néppárt elnöke szerint végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!