Belügyminisztérium: megkezdődik a szakápolás átalakítása

4 hónapja ezelőtt 15bohócdoktor szja 1% felajánlás

Júliustól hat szociális szakápolási központ jön létre a tartós gondozásra szorulók ellátására, közölte szerdán este a Belügyminisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint több hónapos előkészítést követően kezdődik meg a szakápolás átalakítása. Mint írták, a tartós ápolásra szoruló  többnyire idős betegek gondozása –  a tavaly év végén elfogadott egészségügyi és szociális törvények módosításának, valamint a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően  – a  jövőben nem egészségügyi, hanem szociális ellátás keretében történik, hiszen ők nem igényelnek 24 órás orvosi felügyeletet, ugyanakkor ápolásuk-gondozásuk átfogóbb, a szociális ágazathoz tartozó feladat.

Első ütemben, július közepétől hat intézménynél történik fenntartóváltás, az eddigi kórházi fenntartásban lévő ápolási osztályok helyszínváltás nélkül szociális szakápolási központtá alakulnak. A gondozottak, ápoltak átköltöztetésére nincs szükség – az erről szóló kormányrendelet  hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

A szakápolási rendszer átalakítása fokozatosan történik, az első ütemben hat intézmény 334 ápolási ágya kerül az egészségügyi ellátórendszerből a szociális ellátórendszerbe 2023. július 15-én. Első ütemben Oroszlányban, Pincehelyen, Celldömölkön, Vásárosnaményban,  Kunhegyesen, Budapest XII. kerület Hidegkúti úton jönnek létre Szociális Szakápolási Központok

– közölte a Belügyminisztérium.

Úgy folytatták, az ápolási ágyak átvétele és szakápolási központ formában történő tovább működtetése nem igényli a betegek átköltöztetését, az ellátás helyszíne ugyanis nem változik, csak a fenntartó. Maga az eddigi kórházi épület vagy annak része kerül a gondoskodáspolitikáért felelős ágazat – a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság  – irányítása alá.

Hosszútávú célkitűzés, hogy a tartós ápolás-gondozás az ápolási osztályok helyett szakápolási központokban valósuljon meg, közölte a tárca, majd a közleményben hozzátették: az egészségügy rövidtávú ellátást nyújt, a szakápolási központ az igénybe vevő otthonaként funkcionál, szolgáltatásai túlmutatnak a fekvőbeteg-ellátó intézményekben biztosított ellátáson. A szociális intézmény teljes ellátást, fizikai, mentális és egészségügyi gondoskodást teljesít, otthon-jellegű elhelyezést biztosít lakóinak.

A jelenleg ápolási osztályokon ellátott betegek szakápolási központba történő áthelyezéséről az átadó intézmény orvosa fog dönteni. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az átvétel előtt 30 nappal – az első ütemben 2023. június 15-ig – tájékoztatja az ellátottat (hozzátartozóját, a jogait képviselőt) a szakápolási központban nyújtott szolgáltatásokról, az intézményi jogviszonyról és a térítési díj szabályairól. Ezt követően a betegnek nyolc nap áll rendelkezésére elfogadni vagy elutasítani a szakápolási központba történő felvételét.

A szakápolási központokban a személyi térítési díjat az idősotthonokra vonatkozó szabályok szerint fogják megállapítani, annak számítása azonban eltér az ápolási ágyakon fizetendő szolgáltatási díj számításától. A személyi térítési díj igazodik az ellátott jövedelméhez, a jövedelemmel nem rendelkezők térítésmentes ellátásban részesülnek majd.

Az ápolási osztályokról a szakápolási központok által átvett egészségügyi dolgozók (ápolók) továbbra is az egészségügyi bértáblának megfelelő bérezésben részesülnek majd, így a jogviszonyváltozásból hátrányuk nem származik.

A Belügyminisztérium egészségügyi és gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságainak koordinálásával zajlanak a további felmérések, előkészületek a további szakápolási központok létrehozására, zárták a közleményt.

The post Belügyminisztérium: megkezdődik a szakápolás átalakítása first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!