Bolsonaro bezárkózott az elnöki palotába, és továbbra sem ismeri el a vereségét

1 év ezelőtt 75bohócdoktor szja 1% felajánlás

Magyar idő szerint tegnap éjjel 11-kor derült ki, hogy Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást. 60,3 millió szavazatot kapott, szemben Jair Bolsonaro 58,2 milliójával.

A regnáló elnök azonban azóta sem ismerte el vereségét.

A máskor megszállottan twitterező Bolsonaro egyetlen posztot rakott ki tegnap éjjel, egy idézetet az Efezusiakhoz írt levélből: „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét, hogy az ördög cselvetéseinek ellenállhassatok. Nem annyira a vér és a test ellen kell küzdenünk, hanem a fejedelemségek és hatalmasságok, ennek a sötét világnak kormányzói és az égi magasságoknak gonosz szellemei ellen.”

A rejtélyes üzenetet sokféleképpen lehet értelmezni, és a feszültség egyre nő, mivel Bolsonaro a választási kampányban többször kijelentette, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer. Ha tényleg így döntene, azzal súlyos politikai válsághelyzetet idézne elő, legfőbb támogatójához, Donald Trumphoz hasonlóan.

Az megnyugvásra adhat okot, hogy a világpolitika legfontosabb szereplői siettek gratulálni Lulának, ezzel demonstrálva, hogy elfogadják az eredményt. Így tett az amerikai, az orosz és a francia elnök, a kínai pártfőtitkár és a brit miniszterelnök is.

A Guardian gyűjtése szerint Bolsonaro számos fontos szövetségese ismerte el legitimnek az eredményt, ugyanakkor maga az elnök és kulcspozíciókba emelt fiai nem szólaltak meg. A helyi média szerint bezárkóztak az elnöki palotába.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!