Botanikából egyest kapnánk, ha epernek nevezzük az epret – de mi is a helyes elnevezése?

10 hónapja ezelőtt 22



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Nemrég egy kertész javított ki, amiért epernek neveztem a köznyelvben epernek nevezett termést. Külön felhívta rá a figyelmemet, hogy ha igazi őstermelőtől, gazdától vásárolok, nem „csak” egy kereskedőtől, ő biztosan nem fogja epernek nevezni ezt a gyümölcsöt.

Valójában háromféle gyümölcsről van szó, amelyek mindegyike a Rózsavirágúak (Rosales) rendjébe tartozik, lássuk is.

A valódi eper fán terem

Íme, az eper. Nem kell érte lehajolni, sőt gyakran kéretlenül hullik a nyakunkba, és mindent megszínez. Az eperfa egy másik család sarja, mint a többiek, ugyanis Eperfafélék (Moraceae) rendjébe tartozik. Termése úgyszintén ízletes, jellegzetesen fanyarkás, és ha nem szemezgetjük el a markunkból a termést, remek lekvár- és pálinka-alapanyag, a szederméz pedig valódi különlegesség.

Magyarországon megterem a fehér eperfa (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra), és ha egyértelműen akarunk fogalmazni, termése a faeper. Sokan szedernek nevezik a faepret, sőt egyes tájegységeken hivatalosan is az, de ha ugyancsak növénytanilag a szeder nem az eperfafélék családjába tartozik, hanem a rózsafélékébe, és latin neve a Rubus.

Eperfa és termése

Eperfa, és nem a szeder! / Fotó: Kilito Chan Getty Images

A népnyelvi eper valójában szamóca

Helyesen tehát szamócának nevezzük a nemesített epret (latin nevén Fragaria × ananassa). A szamóca a föld közelében, alacsony bokrokon terem, ennek megfelelően erősen kitett az időjárás viszontagságainak is. A sérülékeny külsejű termést könnyen elveri az eső, ráadásul a kevés napfény, a hűvös és a tűző nap sem a barátja.

A latin elnevezésben az x a nemesítésre utal, ugyanis ez a növény nemesítés eredménye, és kifejezetten a szép nagyra növő gyümölcséért termesztik. Ezzel pedig el is érkeztünk a másik szamócánkhoz.

Érik az eper

Érik az eper / Fotó: Bohemian Nomad Picturemakers, Getty Images

Az erdei szamóca, avagy a földi eper

A vadon termő erdei szamóca (Fragaria vesca) mind közül a legédesebb és legfinomabb, csak éppen rendkívül apró. Ugyancsak a föld közelében terem, erdőkben gyűjthető. Ez csak az egyik a Fragaria nemzetség vadon termő fajaiból, de itthon a legelterjedtebb.

Tölgyerdőkben jó eséllyel szedhetjük az év ezen időszakában, habár egy igazi türelemjáték, mert igen apró szemű.

Ezt a 3 dolgot tévesztjük össze eperkérdésben!

  1. A fán termő eper tehát nem összetévesztendő a szamócával.
  2. A szeder, habár hasonló küllemű, szintén nem egyenlő a faeperrel. A szeder bokrokon terem.
  3. Szamócának pedig a köznyelvben az erdei szamócát nevezzük, de valójában az eperre gondolunk.
Erdei szamóca

Pici és édes / Fotó: Pierre Longnus, Getty Images

Erdei szamóca

Jó sokat kell gyűjteni belőle / Fotó: Donald Iain Smith, Getty Images

És ha mindez nem volna elég:

The post Botanikából egyest kapnánk, ha epernek nevezzük az epret – de mi is a helyes elnevezése? first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!