Büntetőügyben vizsgálják a Tesla önvezető rendszerét, mert több balesetet okozott

1 év ezelőtt 62bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az amerikai igazságügyi minisztérium büntetőeljárást indított a Tesla ellen, miután több mint egy tucat olyan - részben halálos kimenetelű - baleset történt, amiben a Tesla vezetéstámogató rendszere, az Autopilot aktiválódott a balesetek során, mondta a Reutersnek három, az ügyet ismerő forrás.

A Tesla marketinganyagai már 2016-ban is az Autopilot képességeit hirdették. Abban az évben egy konferenciahíváson Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója az emberi sofőröknél is jobbnak nevezte a rendszert. A cég honlapján jelenleg látható videó szerint: „A vezetőülésben ülő személy csak jogi okokból van ott. Nem csinál semmit. Az autó önmagát vezeti.”

A vállalat azonban kifejezetten figyelmeztette a sofőröket arra is, hogy az Autopilot használata közben is a kormányon kell tartaniuk a kezüket, és meg kell tartaniuk az irányítást a jármű felett. A Tesla technológiáját úgy tervezték, hogy segítse a kormányzást, a fékezést, a sebességet és a sávváltást, de a funkciói „nem teszik a járművet autonómmá” - írja a vállalat a honlapján. Az ilyen figyelmeztetések megnehezíthetik az igazságügyi minisztérium vizsgálatát, mondták a források.

A szövetségi és kaliforniai hatóságok már vizsgálják, hogy az Autopilot képességeivel és a rendszer kialakításával kapcsolatos állítások nem keltik-e hamis biztonságérzetet az ügyfelekben, ami arra készteti őket, hogy a Teslákat valóban vezető nélküli autókként kezeljék.

Az igazságügyi minisztériumi vizsgálat már komolyabb szint, a vállalat vagy egyes vezetők ellen büntetőjogi vádak emelhetők, mondták a vizsgálatot ismerő személyek.

Barbara McQuade, egy volt ügyész azt mondta, hogy a nyomozóknak valószínűleg e-maileket vagy más belső üzeneteket kell feltárniuk, amik bizonyítják, hogy a Tesla és Musk szándékosan tett félrevezető kijelentéseket az Autopilot képességeiről. Vádemelésről szóló döntés nem lesz a közeljövőben.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!