Drámai mértékben csökkenhet a nők termékenysége

1 év ezelőtt 34



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Akár negyven százalékkal is csökkentheti a nők teherbeesési esélyét a vízben és számos háztartási termékben is megtalálható „örök vegyszereknek” való kitettség – írja az Interesting Engineering egy friss kutatás alapján.

Az úgynevezett perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) az ember által előállított vegyi anyagok széles körben használt csoportját jelentik. Ez az összefoglaló név több mint 4700 vegyi anyagot fed le, amelyek idővel felgyülemlenek az emberi szervezetben és megnövelik a tüdőkárosodás, a pajzsmirigy megbetegedések, a túlsúly és a rák kialakulásának valószínűségét is.

A kutatást a New York-i Mount Sinai tudósai végezték, amelyben 1032 szülőképes korú (18 és 45 év közötti) nő vett részt, akik 2015 és 2017 között próbáltak teherbe esni. A csoport megmérte a nőktől gyűjtött plazmában a PFAS-koncentráció mértékét, és az eredmények magasabb vegyi anyag koncentrációt mutattak.

A kutatás szerint ez átlagosan 30-40 százalékkal csökkentette a termékenységet, és az élve születés valószínűsége is alacsonyabb volt.

A tanulmány vezető szerzője, Damaskini Valvi szerint azt már eddig is tudták, hogy a „örök vegyszerek” megzavarhatják reproduktív hormonjainkat. Az anyagokat összefüggésbe hozták már a pubertás késleltetett kezdetével, valamint az endometriózis és a policisztás ovárium szindróma (PCOS) fokozott kockázatával is. A termékenységre gyakorolt drámai hatás azonban eddig kevéssé volt ismert.

The post Drámai mértékben csökkenhet a nők termékenysége first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!