Egész éjszaka folyt és még most is tart a parlamenti vita a szociális törvényről

10 hónapja ezelőtt 40bohócdoktor szja 1% felajánlás

Csütörtök korán reggel még mindig tart a szerda reggel 9 órakor kezdődött parlamenti vita és az obstrukció, melynek középpontjában a Szabó Tímea párbeszédes képviselő által csak „lex megdöglesznek” nevezett törvénymódosító javaslat áll. Az ellenzéki képviselők folyamatosan adják egymásnak a szót, álláspontjuk szerint azért, hogy választ kapjanak arra, hogy mi lesz, ha az állam kivonul a szociális szektorból, és hogy válság közepén miért akarja a kormány lényegében eltörölni az állam felelősségvállalását a bajbajutottak megsegítésében.

A 160 oldalas salátatörvénybe rejtett indítvány azt tartalmazza, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, ha erre önhibáján kívül nem képes, a hozzátartozó kötelessége segíteni, majd az önkormányzat gondoskodási kötelezettsége áll fenn, valamint az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek feladata a szociális biztonságban nem élők felkutatása és segítése. Az indítvány hangsúlyozza, hogy a felsorolás egyben gondoskodási sorrendet is jelez, és az államnak csak akkor van feladata, ha a hozzátartozók, az önkormányzat és a karitatív szervezetek sem tudtak segíteni a rászorulón.

Kapcsolódó

Az ülésről folyamatosan posztolnak a Párbeszéd és az LMP frakciójának jelenlévő képviselői is. Jámbor András azt írta egy posztjában hajnali egykori, hogy hatodszorra tette fel a kérdést, hogy miért tennék egy válság közepén kisegítő szereplővé az államot a bajbajutottak támogatásában, de választ azóta sem kapott rá.

Ungár Péter pedig azt mondta, nem fogják hagyni, hogy a kormánypártok elsunnyogják és egy salátatörvényben dugják el, hogy az állam kivonul a szociális ellátórendszerből. Ígérete szerint addig fognak beszélni, amíg a kormány fel nem vállalja a vitát.

Az ülésen most épp szünet van, a tervek szerint 6.05-kor jön a folytatás, amit itt lehet élőben követni:

The post Egész éjszaka folyt és még most is tart a parlamenti vita a szociális törvényről first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!