Egy kínai-amerikai háború “rettenetes sorscsapás lenne” az egész világnak - fenyegetőzött a kínai hadügyminiszter

10 hónapja ezelőtt 32



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Egy kínai-amerikai háború "rettenetes sorscsapás lenne” az egész világnak - mondta egy szingapúri nemzetközi biztonsági fórumon Li Sang-fu kínai védelmi miniszter. Li tábornokot ugyan még márciusban nevezték ki, de ez volt az első komoly, a nemzetközi közösségnek címzett beszéde.

Li a külsőségeket illetően is megadta a módját a nemzetközi debütálásnak: egyenruhában volt és katonai tisztelgéssel köszöntötte a diplomatákból álló hallgatóságát:

Li beszédében “hidegháborús mentalitással” vádolta az Egyesült Államokat és azt mondta, hogy Amerika “jelentősen növeli a biztonsági kockázatokat”. De beszélt arról is, hogy a világ elég nagy az USA és Kínának és a két szuperhatalom megtalálhatja a közös nevezőt.

Li kinevezése eleve kódolta a meglévő feszültségek fokozását, a tábornok ellen az Egyesült Államok ugyanis még 2018-ban személyes szankciókat vetett ki, miután Kína nevében ő vásárolt harci repülőgépeket Oroszországtól.

A hétvégén történtekre célozva Li azt mondta, hogy Kína nem fogja hagyni, hogy az USA és szövetségeseinek tengeri járőrözése “ürügyet teremtsen a tengeri forgalom feletti hegemónia megteremtésére.” Újságírói kérdésre ehhez annyit tett hozzá, hogy a Tajvani szorosban csak régión kívüli országok keltenek feszültséget.

Az amerikai haditengerészet szombaton adott ki közleményt arról, hogy egy kínai romboló “nem biztonságos módon” közelített meg egy amerikai csatahajóból és kanadai hajókból álló, a Tajvani szoros nemzetközi vizein áthaladó egységet. Kína reakciója az volt, hogy a két ország “szándékosan kelt veszélyhelyzetet”, az USA és Kanada reakciója erre az volt, hogy ők ott hajóztak, ahol a nemzetközi jog azt lehetővé teszi.

A konferencián résztvevő Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kritizálta Kínát, amiért nem hajlandók tárgyalni katonai kérdésekről. (A két miniszter az eseményen röviden találkozott, de ez csak udvariassági köszöntés volt, érdemi megbeszélések nélkül.) Egy kínai delegátus név nélkül ezt nyilatkozta, hogy a Lire kivetett szankciók feloldása a közvetlen tárgyalások alapfeltétele.

(via BBC)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!