Először neveztek ki egy kémfőnököt a legfontosabb belbiztonsági pozícióra Kínában

1 év ezelőtt 49bohócdoktor szja 1% felajánlás

Kínában Csen Jihszint nevezték ki a hírszerzésért és kémelhárításért felelős állambiztonsági miniszternek, a rendőrség, a jogi ügyek és a titkosszolgálat felügyeletére előléptetett Csen Vencsing helyére - került fel az Országos Népi Gyűlés, a parlament honlapjára vasárnap.

Csen Jihszin, akit októberben választották be a kormányzó kommunista párt Központi Bizottságába, az elmúlt években a korrupt biztonsági és jogi tisztviselők kiszűrésére irányuló kampányt irányította. 2016 és 2018 között a Hubei tartományi Vuhan város pártbizottságát vezette. 2020 februárjában, a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb szakaszában Csen Jihszint ideiglenesen Hubei tartományba küldték, hogy koordinálja a központi és a helyi hatóságok intézkedéseit.

Csen Vencsinget a minap választották be a kínai kommunista párt (KKP) legszűkebb, 20 fős irányító testületébe, a Politikai Bizottságba, pénteken pedig kinevezték a KKP Központi Bizottsága Politikai és Jogi Bizottságának párttitkárává, amely a legmagasabb belbiztonsági poszt, a rendőrséget a bírókat és a titkosszolgálatokat is felügyeli.

Ez az első alkalom, hogy egy kémfőnököt neveztek ki a legfontosabb biztonsági posztra, korábban közbiztonsági vezetők töltötték be ezt a pozíciót. Elemzők szerint ez is jelzi, hogy a hírszerzésre még nagyobb szerep hárulhat Hszi harmadik ciklusa során. (MTI, Reuters)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!