Évtizedek óta fejjel lefelé van kiállítva Piet Mondrian New York City 1 című műalkotása Düsseldorfban

1 év ezelőtt 65bohócdoktor szja 1% felajánlás

Évtizedek óta fejjel lefelé van kiállítva a holland Piet Mondrian egyik műalkotása az Észak-rajna-vesztfáliai Műgyűjteményben - derült ki a múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A düsseldorfi múzeum kiállítással tiszteleg a geometrikus absztrakció világhírű képviselője előtt születésének 150. évfordulója alkalmából. A meglepő bejelentést a Mondrian.Evolution című tárlat sajtótájékoztatóján tette Susanne Meyer-Büser kurátor.

Az 1941-ben készült, New York City 1 című kép, amin függőleges és vízszintes irányban futó, egymást keresztező sárga, kék és piros ragasztószalagok láthatók, 1980 óta része az észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűjteménynek.

Az absztrakt műnek egy szinte azonos, olajfestékkel készült „testvérképe” látható a párizsi Pompidou központban, de ahhoz képest a düsseldorfi kép Mondrian 1944-es halála után nem sokkal 180 fokkal elfordítva lett kiállítva – mondta el Susanne Meyer-Büser.

A kurátor szerint egy Mondrian stúdióját ábrázoló fényképen, ami nem sokkal a művész halála után készült, a New York City 1 úgy van elhelyezve egy festőállványon, hogy a csíkok pont úgy futnak a vásznon, mint a párizsi olajfestményen. Susanne Meyer-Büser szerint a ragasztószalagok felhelyezése, a letépett végek elhelyezkedése is arra utal, hogy a kép fejjel lefelé lóg a falon.

A düsseldorfi múzeum nem tervezi, hogy megfordítja a művet, ami már így vált általánosan elfogadottá a művészettörténetben, már csak azért sem, mert attól félnek, azzal esetleg sérülhetnek a már elöregedett ragasztószalagok. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!