Ezreket ölt meg ez a holland viharhullám

1 év ezelőtt 41



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Órási vihar alakult ki az Északi-tengeren Norvégia és Skócia között 1953. január 31-én, a sokszor még a 203 km/óra sebességet is meghaladó szél alaposan felkorbácsolta a hullámokat. Az esemény ráadásul egybeesett az egyébként csak a tavaszi hónapokra jellemző magas állású dagállyal, a két jelenség összhatásaként pedig úgynevezett viharhullám jött létre, ami elborította Hollandia partvidékét – írja a Múlt-kor.hu. Az ország területének akkor mintegy 20 százaléka esett a tengerszint alá.

A vihardagályok ellen létrehozott akkori magaslatok és gátak túl gyengének és alacsonynak bizonyultak, a katasztrófa olyan hirtelen jött, hogy az embereknek a menekülésre sem jutott ideje. A vihar miatt egyre gyengülő, akadozó, végül pedig teljesen megszűnő rádióközvetítések miatt a veszélyjelzés csak nagyon kevés emberhez jutott el, és főleg azok nem kaptak megfelelő információt és tájékoztatást, akik a veszélyzónában laktak. Az áradat Zeeland tartományban 67 helyen szakította át a gátakat, ezért Dél-Hollandia, Zeeland és Észak-Brabant nagy részét elöntötte a víz. A szárazföldhöz közeli szigeteket valóságos cunamiként érte el az ár, ezeken a területeken volt a legmagasabb a mortalitás.

ANP / AFP

A mélyföldet elborító víz hatalmas tömege erősebbnek bizonyult jó néhány épületnél is, ezért sok esetben a házakat egyszerűen letolta az alapjaikról, a mezőgazdasági területeket a sós tengervíz hosszú évekre használhatatlanná tette. A katasztrófát követően a kormány létrehozta a Delta Bizottságot, hogy tanulmányozza az áradások okait és hatásait. Becsléseik szerint az árvíz Hollandiában

1835 ember halálát okozta, és további 70 000 embert kellett sürgősen evakuálni lakóhelyéről. Angliában 307, Skóciában 19, Belgiumban 28, az észak-európai országok partjainál pedig további 230 ember vesztette életét.

Az áradások a holland mezőgazdasági területek 9 százalékát borították el, és a tengervíz összesen 1 365 négyzetkilométernyi területet öntött el. Becslések szerint 30 000 állat fulladt a vízbe, és 47 300 épület sérült meg, amelyek közül 10 ezret teljesen le kellett rombolni. A tragédiát követően az 1960-as évektől kezdve Hollandiában egy átfogó árvízvédelmi rendszert terveztek meg és építettek ki.

The post Ezreket ölt meg ez a holland viharhullám first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!