Feljelentették a honvédség főparancsnokát, mert állítólag megalázták a honvédségi sofőröket egy kiképzésen

10 hónapja ezelőtt 51



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát, értesült a Szabad Európa.

A cikk szerint a feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, az, amely miatt Vadai Ágnes, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának DK-s tagja írásbeli kérdéssel fordult a miniszterhez. A gyűlésen Böröndi Gábor arról beszélt, hogy a honvédség sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A feljelentés ugyan anonima, de mindvégig többes szám első személyben íródott. A feljelentőt utolérte a Szabad Európa, de azt írta, azért szeretne egyelőre inkognitóban maradni, mert fél az esetleges retorzióktól.

A feljelentéshez számos hangfelvételt is csatoltak. A Szabad Európához eljutott egyik hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, hogy elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, mert „azokat aktualizálni kell”, ezzel a vezérkar főnöke szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút. A második hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, hogy a honvédséget valóban „a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja. Majd elhangzik, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie, az érintettek felszállnak a buszra, és „kiképzésre” mennek, a jelen lévő tiszteknek maguknak kell hazavezetniük.

A sofőröket a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára kísérték egy vezénylőzászlós vezetésével. Szentendrén sem azt nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen.

A lap egyik olvasója ezzel kapcsolatban azt írta megkeresésében, hogy férje, aki szintén a sofőrök között volt, naponta egyszer hazatelefonálhatott. Szerinte a férje néhány nap múlva már arról beszélt, hogy az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal küszködtek.

A feljelentés egyaránt azt állítja, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük. A feljelentő szerint a távozás előtt mindenkinek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírnia.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a Szabad Európa kérdésére, hogy megérkezett az ügyészséghez a feljelentés. Arról még nem született döntés, elrendelik-e a nyomozást.

Kapcsolódó
Novák Katalin beszólt az új vezérkari főnöknek
A lengyel nagykövet meg Nováknak, és fel is kereste a vezérkari főnököt.

The post Feljelentették a honvédség főparancsnokát, mert állítólag megalázták a honvédségi sofőröket egy kiképzésen first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!