Ferenc pápa: A méltóságot semmilyen törvény nem veheti el

3 órája ezelőtt 7



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Belgiumban tartott beszédet Ferenc pápa. Az egyházfő az 1425-ben alapított Leuveni Katolikus Egyetem 600. évfordulójának megünneplésére érkezett az intézmény frankofón campusára, Louvain-la-Neuve-be. Beszéde a környezeti és társadalmi átalakulással foglalkozó mintegy ötven diák és fiatal tudós közötti találkozó keretében hangzott el.

katolikus egyházfő

Ferenc pápa a nők szerepéről beszélt (Fotó: Getty Images)

A diákok a látogatást megelőzően levelet küldtek a Vatikánba, és ebben olyan témáról tettek fel kérdéseket a környezeti és társadalmi átmenethez kapcsolódóan, mint az ökológiai szorongás, a társadalmi és környezeti válságok filozófiai és teológiai gyökerei, a társadalmi egyenlőtlenségek, a nők szerepe és a szolidaritás.

Beszédében a pápa a kereszténység és az ökológia kapcsolatáról azt mondta: a keresztény hit az egész emberiség közös otthonával összefüggésben a hálán, a küldetésen és a hűségen alapul…A teremtett világ ajándékának szépségéért felelősséget kell vállalnunk, a Földön mi csak házigazdák vagyunk, nem önkényurak – szögezte le. „Választani kell a természet manipulálása vagy annak művelése között, és ez választás belső világunkat is érinti” – tette hozzá.

A nők szerepéről az egyházban a Ferenc úgy fogalmazott:

az erőszak és az igazságtalanság súlya itt nagy, csakúgy, mint az ideológiai előítéleteké.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyház Isten népe, nem pedig egy multinacionális vállalat. „Valójában a nők és a férfiak személyek, kezdettől fogva arra hivatottak, hogy szeressenek és szeretve legyenek” – jelentette ki. „Azt hogy mi jellemzi a nőt, és mi a nőies, nem a konszenzus vagy az ideológiák határozzák meg, a méltóságot pedig egy olyan eredendő törvény garantálja, amelyet semmilyen emberi törvény nem írhat felül vagy vehet el” – mondta.

Az oktatás és tanulás céljáról Ferenc pápa azt mondta: a tanulás az önismerethez vezető út, aminek oka és célja van, és ezeknek helyeseknek kell lenniük, mert az ember életének iránya függ tőlük. Figyelmeztetett, hogy a tanulás eredménye nem lehet az, hogy az ember “árucikké” váljon.

The post Ferenc pápa: A méltóságot semmilyen törvény nem veheti el first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!