Hiába az évezredes hagyományok, a Halloween mindenhol ott van

1 év ezelőtt 44bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ahány nép, annyiféleképpen tisztelegnek a halottaik előtt, de egy közös van mindannyiunkban: mind rászánunk egy pár napot (vagy hetet) arra, hogy emlékezzünk és gyászoljunk. Sok országban különös jelentősége van az idei szertartásoknak: a koronavírus enyhülésével először ünnepelhetnek korlátozások nélkül. Képekben mutatjuk meg, mit jelent ez Mexikótól Ukrajnán át Japánig.

A mexikói Halottak napja a legismertebb a világon, akárcsak a hozzá kapcsolódó jelmezes ünneplések november első két napján. Azt viszont kevesen tudják, hogy külön szava van a jól öltözött csontváznak: catrinának hívják. Ez a kép még csak az előkészületeket ábrázolja. Mexikóban két év koronavírus után először ünnepelhetnek korlátozások nélkül

 Daniel Ojeda/Agencia Press South/Getty Images

Fotó: Daniel Ojeda/Agencia Press South/Getty Images

Ofrenda: így hívják a hatalmas installációkat, amelyeket a családok készítenek az elmúlt évben elhunytak emlékére. Közösen díszítik az egész szobát elfoglaló műalkotást a halott családtag kedvenc ételeivel, újságkivágásaival, tárgyaival. A turisták és helybéliek hatalmas gyertyákat hoznak ételért, italért cserébe.

 Arturo Hernández/NurPhoto via Getty Images

Fotó: Arturo Hernández/NurPhoto via Getty Images

Narancsszínű körömvirágokat gondoz egy kertész a Xochimilco csatorna partján Mexikóvárosban 2022. október 19-én. Mexikóban a hagyományok szerint körömvirággal díszítik fel elhunyt szeretteik sírját az emberek a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából.

 MTI/AP/Marco Ugarte

Fotó: MTI/AP/Marco Ugarte

A mexikói Dia de los Muertost nem csak helyben ünneplik: az elvándoroltak is ugyanúgy feldíszítik otthonaikat. A 72 éves Flo Hernandez-Ramos például Denverben.

 Hyoung Chang/The Denver Post

Fotó: Hyoung Chang/The Denver Post

A catrina-motívum az egész világon elterjedt, még a brit nyugdíjasok is előszeretettel festik csontvázzá magukat. A londoni Columbia Road boltjai egyébként is többnapos bulit tartanak halottak napja alkalmából, hatalmas akciókkal.

 Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Fotó: Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Hagyományos ruházatban emlékeznek halottjaikra Japánban az Obon fesztivál idején. Nem gyászolnak, inkább tisztelegnek az emlékeik előtt.

 Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

Fotó: Eric Lafforgue/Art In All Of Us/Corbis via Getty Images

A chondara nevű jelmez is az ünnepség része: a fehérre festett arcú bohócok egyszerre viccesek és ijesztőek. Az eisa nevű hagyományos táncot járják az Obon fesztiválon.

 Richard Atrero de Guzman/NurPhoto via Getty Images

Fotó: Richard Atrero de Guzman/NurPhoto via Getty Images

A temetők felkeresése csak az egyik eleme a többnapos buddhista eredetű fesztiválnak.

 Buddhika Weerasinghe/Getty Images

Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images

A Buddha-szentélyek előtt mindig égnie kell a gyertyáknak.

 Buddhika Weerasinghe/Getty Images

Fotó: Buddhika Weerasinghe/Getty Images

A halottak napi szertartások kínai megfelelője a Csingming fesztivál, amely szintén az elhunytak előtti tisztelgésről szól. A családtagok, leszármazottak ilyenkor akár a fél országot átutazzák, hogy összegyűljenek a sírok előtt.

 Getty Images

Fotó: Getty Images

Nem véletlenül ilyen rendezettek a sírkövek: a rokonoknak kötelességük rendszeresen megtisztítani őket. A füstölők is az ünnepség része.

 Li Zhihua/China News Service via Getty Images

Fotó: Li Zhihua/China News Service via Getty Images

A Csingminget nem véletlenül nevezik sírsöprögetésnek: ilyenkor rongyokkal érkeznek és közösen, szertartásosan letörölgetik a sírköveket, emlékszobrokat.

 Yang Bo/China News Service via Getty Images

Fotó: Yang Bo/China News Service via Getty Images

Esténként pedig az utcán égetik a pénzt, hogy gondoskodjanak halottjaikról a túlvilágon is. A pénz egyébként nem valódi: kifejezetten erre az alkalomra gyártják.

 Kevin Frayer/Getty Images

Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

Az orosz-ukrán háborúban elesett katonák sírjai az ungvári katona temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2022. október 31-én.

 MTI/Nemes János

Fotó: MTI/Nemes János

Ne feledkezzünk meg állatainkról sem: a fotó az alsónémedi kisállattemetőben készült 2019-ben.

 Neményi Márton

Fotó: Neményi Márton

The post Hiába az évezredes hagyományok, a Halloween mindenhol ott van first appeared on nlc.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!