Így építsd fel nulláról a konyhádat! Az alapeszköztár, amivel már tudsz főzni-sütni

1 év ezelőtt 33



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Sajtfondü szett, pizzavágó, fagylaltadagoló kanál, epercsumázó, cikk-cakk kivihámozó… Kinek ne volnának hasonló konyhai eszközei? A túlélés eszközeinek nem nevezhető tárgyak persze lehetnek kedvesek a szívünknek akkor is, ha csak ritkán kerülnek elő.

Érdekes kísérlet a háztartásunk összes fiókjából és szekrényéből elővenni és egymás mellé rakni a konyhai eszközöket. Megdöbbennénk, mennyi tárgyat gyűjtöttünk össze az évek, évtizedek során. Sokan ragaszkodunk a tárgyainkhoz (és kacatjainkhoz), másokat magával ragadott Marie Kondo módszere vagy a skandináv minimalizmus, amelyek hatására az utóbbi években sok tárgytól megszabadultak.

Konyhai eszközök

Kedvenc „létszükségletet” jelentő eszközünk a miniatűr sajtreszelő a bal szélen / Fotó: Jill Clardy, Getty Images

Konyhai startcsomag

De mi a helyzet akkor, ha olyan élethelyzetbe kerülünk, hogy a nulláról kell összeraknunk a konyhai alapfelszereltséget? Jobbik esetben kollégiumba, albérletbe megyünk, netán egy szálláshelynek vagy albérletnek kiadott lakást szeretnénk berendezni. Rosszabb esetben egy szakítás vagy válás után maradunk konyhai felszerelés nélkül.

Aggodalomra semmi ok, bár egy hobbiszakács végtelen pénzt el tud költeni egy konyhaszaküzletben (vagy az utánzatokat kínáló kínai boltban), az alapokra nem kell egy vagyont költenünk. Mint alább megmutatjuk, a gondolkodásmódot kell elsajátítanunk: mi jelenti az alapokat, és hogyan építsük egymásra az eszköztárunk szereplőit.

Konyhai eszközök egymás mellé rakva, fehér háttér előtt

Sok vagy kevés? / Fotó: Anterovium. Getty Images

Hogyan gondolkodjunk? Multifunkcionálistól a speciálisig

A minimalista kezdéshez a legfontosabb, hogy egyfajta piramisban gondolkodjunk. Először mindig a legsokoldalúbb eszközöket szerezzük be: ezek a tárgyak általában igen egyszerűek.

Egy hétköznapi példa. Egyetlen nagy lábasban megfőzhetünk több százféle ételt, míg egy rizsfőző egyedül rizs főzésére alkalmas.

A fakanál a főzésnek egyfajta tárgyi szimbóluma, és dekorációs elemnek is kiváló, egyszerűen jól mutat a konyhában. Azonban, ha a praktikumot nézzük, első körben a fakanalakat is kiválthatjuk egyetlen szilikonlapáttal. A fakanál a fának köszönhetően megszívja magát azzal az folyékony közeggel, amihez használjuk. A gyakorlott háziasszonyok ezért is tartják számon, hogy melyik fakanalat veszik elő paprikás szaft kevergetésére és melyiket a tészta megkeverésére. Az elszíneződésekből is rögtön látszik.

A szilikonlapát azonban egy igazi jolly joker: keverhetjük vele az ételt, használhatjuk szedőkanálként (a fémkanalakkal szemben nem fogja felkarcolni a teflonbevonatot), továbbá a süteménykészítés minden fázisában is jól fog jönni.

Konyhai eszközök

Középhaladóknak: diótörő, pizzavágó, süteményes lapát, sajtkés / Fotó: Núria Talavera, Getty Images

Jó példa a fokhagymanyomó is, ami egy alapkonyhában teljesen nélkülözhető. Hagyhatjuk a beszerzését a második körre, hiszen egy jó reszelővel gyorsan reszelhetünk fokhagymát az ételbe. Először tehát jöjjön a klasszikus négyoldalú reszelő, amelynek minden oldala másfajta élelmiszerek lereszelésére vagy szeletelésére alkalmas. A későbbiekben aztán cifrázhatjuk külön fokhagymanyomóval, zöldséggyaluval és parmezánreszelővel a konyhai hadrendünket.

Négyoldalú reszelő

A csodálatos négyoldalú reszelő / Fotó: Adam Gault, Getty Images

A konyhai jártasság is tényező. Sokan egy kis pengéjű késsel is könnyedén és gyorsan tudnak zöldséget hámozni, de sokaknak nincs a kezében a nagymamáinktól oly sokszor látott mozdulat. Egy krumplihámozó tehát egy modern konyhában alapfelszereltség, míg dédanyáink talán nem is ismerték.

Érdemes tudni, hogy egy egyszerű krumplihámozót milyen sokoldalúan használhatunk zöldségek, gyümölcsök szeletelésére is. Akár zöldséggyalu helyett is bevethetjük.

Zöldséghámozó

Nem csak krumplipucolásra ideális eszköz / Fotó: annick vanderschelden photography, Getty Images

Kicsitől a nagyig – nagytól a kicsiig

Milyen logika mentén gondolkodjunk, ha egy tárgyból többféle méret áll rendelkezésre?

A tésztaszűrő például egy konyhai alapkellék. Már amennyiben nem szeretnénk egy forrón gőzölgő fazék felett machinálni egy tányérral, hogy leöntsük a tésztáról a főzőlevelet (és így biztosan maradni is fog víz az edény alján). Szűrő tehát kell, de ha első körben nem szeretnénk megvásárolni egy teljes készletet, vegyünk minél apróbb lyukú szűrőt. Ez épp úgy alkalmas kisszemű magvak, hüvelyesen leszűrésére, mint a a főtt tésztához vagy saláták lecsöpögtetésére.

Fém tésztaszűrő

Nagyobb lyukú szűrő / Fotó: INAOX, Getty Images

Nélkülözhetetlen tárgyak: íme, az alaplista

  1. Mélytányér, lapos tányér. A kistányér, kisebb tálkák jöhetnek második körben.
  2. Alap evőeszközkészlet: kés, villa, kanál, kiskanál. A mokkáskanál, desszertvilla maradhat a finomhangolásra.
  3. 3 darabos késkészlet. Hallgassunk a séfekre: inkább néhány márkás, jó minőségű kés, mint egy nagy és ócska késkészlet, amivel csak bajlódni fogunk. A tompa kések számos konyhai baleset okozói.
  4. Keverőtál. Multifunkcionális a tojások felverésétől a tésztakészítésen át egy saláta összedobásáig.
  5. 3 darabos fazékkészlet fedővel. Indulásnak egy kicsi, közepes és nagy.
  6. Serpenyő. Ha van egy nagy serpenyőnk, már tudunk sütni. Később majd jöhet a szívecske alakú tükörtojássütő!
  7. Tepsi. Bármit is akarunk sütni, egy tepsink legyen a sütőben.
  8. Vágódeszka. Legyen először egy nagy és vastag, hogy ne csak a kisebb zöldségvágásokhoz, hanem húsok klopfolásához vagy dinnyeszeleteléshez is alkalmas legyen, azután bővíthetünk.
  9. Szilikon spatula. A teflonbevonatok felkarcolásának megakadályozására ne használjunk fém evőeszközt a kevergetéshez vagy szedéshez!
  10. Merőkanál. A levest nem fogjuk tudni máshogy kimerni a tányérból.
  11. Műanyag szedőkanál. Első körben azért szerezzünk be műanyagot vagy szilikont, hogy a fém- és teflonedényekhez egyaránt használhassuk.
  12. Kicsi és nagy szűrő. A kis átmérőjű szűrő bögrékhez (tea, citromlé szűrésére), a nagy méretű főzéshez megkerülhetetlen.
  13. Mérőkancsó. Perdöntő lehet abban, hogy sikerüljön egy étel! Ha grammra kell mérnünk, az internetes segítséggel sikerülhet teáskanál, evőkanál mennyiségek megadásával. A folyadékok esetében érdemes a bekalibrált kancsót használnunk.
  14. Habverő. A legegyszerűbb, kezdőknek szánt süteményreceptekhez is kellhet.
  15. Konyharuha. A séfek a sűrű szövésű pamutra esküsznek. Amíg nincsen edényfogó kesztyűnk, több konyharuha összefogásával átmenetileg helyettesíthetjük (tűzforró serpenyőt semmiképpen ne fogjunk meg vele!).
  16. Konzervnyitó. A kés élét tönkreteszi a fémdoboz!
  17. Olló. A csomagolások kibontása miatt lényeges, másodszerepben pedig kiválóan lehet vele friss zöldeket vágni.
  18. Só- és borsszóró. Ha nem szeretnénk a zacskóból adagolni. Egy koleszban ez már luxus!

    + Bornyitó. Már akinek! Persze illik tartani otthon egyet.

Örömteli sütés-főzést kívánunk!

The post Így építsd fel nulláról a konyhádat! Az alapeszköztár, amivel már tudsz főzni-sütni first appeared on nlc.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!