India egyik államában arra kötelezik a családokat, hogy kölcsönért cserébe adják oda lányaikat

4 hónapja ezelőtt 18bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az észak-indiai Rádzsasztán államban, ha egy család nem tudja visszafizetni a kölcsönt, akkor a kaszttanács (panchayat) arra kötelezi őket, hogy a lányaik átadásával rendezzék az adósságukat, írja a Nemzeti Emberi Jogi Bizottság jelentésében.

India ezen részén a családok gyakran szorulnak segítségre, ha például egy családtagjuk megbetegszik, és ezért sokszor kölcsönöket vesznek fel a falubeliektől. A helyi média jelentése szerint mostanra már általános gyakorlattá vált, hogy ha valaki nem tudja visszafizetni a kölcsönt, akkor a kölcsönt adó panaszt tesz a kaszttanácsnál. A kaszttanácsok pedig arra kötelezik a családokat, hogy fizetség gyanánt adják át fiatal lányukat a hitelezőnek, néha akár több lányukat is attól függően, hogy mekkora összeggel tartoznak. A bizottság jelentése szerint ha a család megtagadja a lányok kiadását, akkor az édesanyát megerőszakolják.

A bizottság által kiemelt esetek között szerepel egy férfi, aki 1,5 millió rúpiát kölcsönzött egy szomszédjától, a kaszttanács a férfit arra kényszerítette, hogy eladja nővérét és 12 éves lányát így rendezve az adósságát.

Egy másik esetben egy férfi 600 000 rúpiát kért kölcsön, amikor felesége megbetegedett és kórházi kezelésre szorult, de azt később nem tudta visszafizetni. A panchayat arra kényszerítette őt, hogy adja át kislányát a hitelezőnek, aki később eladta egy agrai kereskedőnek. Onnantól a lányt háromszor adták el, és négyszer esett teherbe a bizottság jelentési szerint.

A Nemzeti Emberi Jogi Bizottság rendőrségi vizsgálatot követel az államtól, és a borzalmas gyakorlat befejezését. A bhilwarai kerületi vezető azt mondta, hogy a gyakorlat teljesen illegális, nyomozást indítanak az ügyben, az áldozatokat kárpótolják, a bűnösöket pedig megbüntetik. (Guardian)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!