Júniusban még egyszer leül Törökország, Finnország és Svédország utóbbi NATO-csatlakozása ügyében

10 hónapja ezelőtt 24



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Még júniusban tárgyalóasztalhoz ülnek Törökország, Svédország és Finnország vezetői, hogy megpróbáljanak megbirkózni a Svédország NATO-csatlakozását késleltető ellenérvekkel  – közölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap, miután Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott.

Törökország márciusban Finnország NATO-csatlakozási kérelmét már ratifikálta, de Svédországét – Magyarországhoz hasonlóan – továbbra is ellenzi. Törökország szerint Stockholm terroristának tartott militáns csoportok tagjainak ad menedéket. Magyarország korábban már jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozási kérelme elé nem gördít akadályt, de annak ratifikálását továbbra is késlelteti.

Svédország jelentős konkrét lépéseket tett Törökország aggodalmainak eloszlatására

– mondta Stoltenberg a sajtónak, amivel a skandináv állam ide kapcsolódó alkotmánymódosítására és a Törökországgal közös terrorellenes együttműködés fejlesztésére utalt.

Stoltenberg és Erdogan isztambuli találkozója épp egy héttel követi a törökországi elnökválasztás második fordulóját, amikor is Erdogan újabb ötéves mandátumot szerzett, s ezzel uralmának harmadik évtizedébe lépett.

Arra a kérdésre, milyen esélyei vannak Svédországnak a NATO-csatlakozásra a július közepén esedékes vilniusi NATO-csúcsértekezleten, Stoltenberg azt mondta: van még idő. Hozzátette: a finn, svéd és török vezetők közötti megbeszélések következő fordulójára a június 12-i héten kerül sor, de azt nem részletezte, hogy mikor. Arról, hogy ezekbe a tárgyalásokba magyar vezetőket is bevonnának-e, nem esett szó. A NATO védelmi miniszterei június 15-16-án találkoznak Brüsszelben. Oda értelemszerűen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert is elvárják.

(Reuters)

The post Júniusban még egyszer leül Törökország, Finnország és Svédország utóbbi NATO-csatlakozása ügyében first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!