Kínos lenne Károly királynak, ha Liz Truss sok barátjának kérne udvari kitüntetést

1 év ezelőtt 71bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Buckingham Palota ügyeit jól ismerő forrásai beszéltek arról az Observer-nek, hogy a királyi család ügyvivői azt fogják tanácsolni Liz Trussnak, hogy ne adjon le hosszú listát azon barátairól és szövetségeiről, akiknek udvari kitüntetéseket szeretne adományoztatni, írja a Guardian.

Ennek oka, hogy mindössze hét hétig volt miniszterelnök, és az is katasztrofálisan alakult, gazdasági bezuhanással, és folyamatos visszatáncolásokkal. A lapnak nyilatkozó egyik forrás szerint egy terjedelmes kitüntetési lista kínos lenne a királyi családnak és a brit kormánynak is. A forrás szerint ezeket a dolgokat rendkívül brit módon szokták intézni, és szerinte ez világos kell legyen mindenki számára, hiszen csak nem akarja Truss kínos helyzetbe hozni a királyt.

A protokoláris kérdésekkel foglalkozó, név nélkül nyilatkozó szakértő szerint Truss távozása példanélkülinek számít, és ha ad is le listát, annak rövidnek kell lennie, nem lehet rajta mindenki a hivatalából, mint ahogy azt például David Cameron esetében történt.

Egy másik, a miniszterelnökségi ügymenetet ismerő forrás arról beszélt a lapnak, hogy mivel Truss miniszterelnök volt, joga van ahhoz, hogy összeállítsa lemondása után a kitüntetésre javasoltak listáját, és nem várható, hogy utódja, Sunak megakadályozza ebben. Mivel nincsenek formális szabályok, melyek alakítanák a listaalkotás szabályait, és azt egészet csak a szokásjog alakítja, ezért vélhetően szólni fognak Trussnak fentről, hogy visszafogottnak kell lennie.

Truss lemondása óta felröppent a pletyka, hogy a kitüntetésre javasoltak listáján régi barátja, a pénzügyminisztereként megbukott majd kirúgott Kwasi Kwarteng is rajta lehet, akit a parlament felsőházába, a Lordok házába nevezhetnek ki, ugyanakkor Kwarteng ismerősei tagadták ezt, szerintük a politikus maradni akar az alsóházban.

Még amúgy a nyáron távozott Boris Johnson sem adta le a listáját, és épp azért félnek többen attól, hogy hamarosan jelentősen nőhet a felsőház létszáma, miközben a cél éppen az volt évek óta, hogy csökkentsék a méretét.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!