Legkevesebb 151 áldozata van a szöuli tömegpániknak

7 hónapja ezelőtt 32bohócdoktor szja 1% felajánlás

Legkevesebb 151 áldozata van már a Szöulban Halloween estéjén kitört tömegpániknak, és sok sérültről is tudni. Ez volt három év után az első alkalom, akikor a világjárvány után ismét maszk és kötöttségek nélkül lehetett ünnepelni, a dél-koreai város éjszakai életéről ismert belvárosi részében, Itevonban, ahol szűk utcákban torlódott össze rengeteg ember.

Az áldozatok többsége fiatal volt. 19 külföldi áldozatot is azonosítottak már. A hatóságok helyi idő szerint éjfélig több mint 2600 eltűnt emberről kaptak bejelentést.

Dél-koreai vezetők közölték: akkor történhetett a szerencsétlenség, amikor a halloween-ünnepségre összegyűlt óriási - többségében fiatalokból álló - tömeg betódult a Hamilton szállodához közeli szűk utcába, és a tolongásban agyontaposták egymást. A tűzoltóság szóvivője szerint 140 mentőkocsit vezényeltek a helyszínre, több mint 1700 orvos, egészségügyi dolgozó és mentős vesz részt a sérültek ellátásában. A mentősök és a járókelők hiába próbálták meg újraéleszteni az utcákon heverő embereket.

Egyelőre nem tudni, miért zúdultak le az emberek a domboldalon a szűk utcába. Szemtanúk arról számoltak be, hogy már a lökdösődés előtt is kaotikus jelentek voltak. Egy túlélő azt mondta, hogy sokan elestek, mások mint dominók zuhantak utánuk. A Kim nevű túlélő másfél órán át várta, hogy a mentők kiszabadítsák - írta a szöuli Hankioreh című újság.

Egy másik, húszas éveiben járó túlélő úgy menekült meg az eltaposástól, hogy sikerült beugrania egy bárba, amelynek az utcára nyílott az ajtaja - írta a Yonhap.

A főváros Itevon kerülete felkapott városrész, a több tucatnyi bár és étterem zsúfolásig telve volt szombaton a halloween miatt. A negyed egykor Szöul vöröslámpás negyede volt, többek között a mellette fekvő amerikai támaszpont miatt is, de az elmúlt évtizedekben jelentős átalakuláson ment át, már elsősorban éttermeiről és népszerű bárjairól volt ismert. A szűk, sokszor emelkedő utcákból álló negyed magától értetődő választás volt sokak számára a halloween estéjén is. Becslések szerint százezren lehettek a környéken szombat este.

Jun Szok Jol elnök közleményt adott ki, amelyben felszólította az illetékeseket, hogy biztosítsák a sérültek gyors ellátását és ellenőrizzék az ünnepségek színhelyeit. Utasította az egészségügyi minisztériumot, hogy gyorsan vonultasson fel katasztrófavédelmi orvosi csapatokat, valamint biztosítson ágyakat a közeli kórházakban a sérültek ellátására. (BBC, MTI, CNN)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!