Lövöldözés volt egy síita szent helynél Iránban, legalább 15-en meghaltak

1 év ezelőtt 64bohócdoktor szja 1% felajánlás

Lövöldözés volt szerdán az iráni Sirázban, a síita iszlám egyik szent helyének számító Shah Cheragh mecsetnél. Legalább tizenöten meghaltak, negyvenen megsérültek – írja az iráni állami hírügynökségre hivatkozva az AP.

A síiták vallási kisebbséget alkotnak az iszlámon belül, a muszlimok valamivel több mint tíz százalékát teszik ki világszerte. Irán a síita iszlám központjának számít a Közel-Keleten. A síita iszlámban a halálesetekről negyven nappal később emlékeznek meg, és éppen szerdán negyven napja, hogy Mahsza Aminit agyonverték az iráni erkölcsrendészek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat.

Erre emlékezve mintegy tízezren tiltakoztak az iráni Szakkézban, Amini sírjánál. A tüntetők egy kisebb csoportja összecsapott a rendőrökkel a település külvárosában. Miután a tömeget feloszlatták, biztonsági okokból az internetet is lekapcsolták a városban. Az iráni rendőrség szerint Aminit nem érte bántalmazás, halálát szívroham okozta, és „szerencsétlen incidensnek" nevezték az ügyet.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!