Maia Sandu: Moldova drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen

1 év ezelőtt 53bohócdoktor szja 1% felajánlás

Maia Sandu államfő szerint Moldova drámai energiaválsággal küzd, és félő, hogy áram meg gáz nélkül marad a télen. Az ellátással már most is gondok vannak, és már mindennap kihívást jelent az ország energiaszükségletének biztosítása.

A moldovai elnök erről Bukarestben beszélt egy nemzetközi konferencián, amit a nemi esélyegyenlőségről, a nők politikai szerepvállalásáról tartottak a román parlamentben.

Sandu szerint a háború egyre közelít Moldovához, hétfőn már az ország területére hullott egy – ukrán energetikai célpontra kilőtt – orosz rakéta.

Azt mondta, a moldovai fogyasztóknak a földgáz a tavalyi ár hatszorosára nőtt, és jelenleg duplája a romániainak. Mióta Oroszország az ukrán hálózatokat bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét – mondta.

A villamos energia terén is súlyos a helyzet: kérdésessé vált, hogy lehet-e még számtani a Dnyeszteren túli területeken (Moldova oroszbarát, szakadár részén) előállított energiára.

Sandu azt mondta, bár hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy takarékoskodjanak, és a chișinăui kormány megpróbál támogatást nyújtani a kis jövedelmű embereknek, az energiaszámlák a családok jövedelmének 70-75 százalékára nőttek.

Sandu megköszönte Romániának, hogy következetesen segíti Moldovát, amikor csak szükség van rá. Azt mondta, ezekben a tragikus időkben Moldova csak a szabad világ segítségére számíthat, ezért „kérni és köszönetet mondani” jött Bukarestbe.

Sandu szerint Moldova elkötelezett az európai út mellett, és vállalja a szabadság árát. Amikor segítséget kérnek, nem a kényelmesebb élet érdekében teszik: azért van szükségük rá, hogy életben maradjanak a szabad világ részeként – mondta.

Sandu a chișinăui kormány elleni tüntetéseket a Moszkva-barát erőkkel szövetkezett, az emberek jogos elkeseredését önös céljaik érdekében kijátszó korrupt érdekcsoportok uszításának tulajdonította. Ezek szerinte úgy próbálják megúszni a felelősségre vonást, hogy lángra lobbantják, háborúba taszítják az országot. Drámai lenne az egész térség száméra, ha Moldvát visszafordítanák a demokratikus európai országok közösségéhez vezető útjáról – mondta a moldovai elnök a román parlament női törvényhozói előtt elmondott beszédében. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!