Már több mint húsz órája tart a szociális törvény tárgyalása a Parlamentben

1 év ezelőtt 62bohócdoktor szja 1% felajánlás

„20 óraja húzzuk a vitát. Pedig csak annyit kérdezünk a Fidesz képviselőitől, indokolják meg a törvényjavaslatot amit benyújtottak! Miért tennék kisegitő szereplővé az államot a bajba jutottak támogatásában” – írta Facebookon csütörtök reggel nem sokkal fél hat előtt Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, aki szerdán kezdeményezte, hogy addig folytassák a vitát belügyminiszter által benyújtott szociális ellátásról szóló törvénymódosításról, amíg annak nincs eredménye.

Az éjszaka közepén Jámbor azt írta Facebookra: „Hatodszorra tettem fel a kérdést, miért tennék egy válság közepén kisegítő szereplővé az államot a bajba jutottak támogatásában! Válasz még mindig nem érkezett.”

Egész éjjel voltak felszólalások, az LMP képviselőcsoportjának Facebook-bejegyzései alapján még reggel öt után is. Egy rövid szünet után pár perccel reggel hat után folytatódtak a felszólalások, amit a Parlament oldalán lehet követni élőben.

A törvénymódosítás, amiről épp vitáznak, kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, a gondoskodási sorban csak az ötödik helyen szerepel az állam – az egyén után a hozzátartózók, a települési önkormányzatok és a karitatív szervezetek jönnek a sorban.

Az ellenzéki pártok bírálták a javaslatot, amit Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője „Lex Megdöglesznek” nevezett el, mert szerinte az elöregedő társadalom egyik legnagyobb problémája az időskori betegápolás, a törvénymódosítás pedig megágyazhat annak, hogy ezt fizetőssé tegyék. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint pedig a magyar kormány így próbál kivonulni a szociális ellátórendszerből.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!