Maratoni parlament: több mint 10 órája vitáznak, ellenzék szerint a kormány kivonul, és magára hagyja szegényeket

1 év ezelőtt 70bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló javaslat megvitatásával vette kezdetét az Országgyűlés szerdai ülésnapja – olvasható az MTI tudósításában, a nap különlegessége az, hogy a vita még este 8 órakor is tartott.

Az ellenzéki képviselők azért szólalnak fel sorban, mert alapvető problémájuk a javaslattal az, hogy szerintük állam egyszerűen kivonulna a szociális ellátórendszerből.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára kifejtette: a javaslat több olyan belügyi érintettségű módosítást tartalmaz, amelyek a magyar állampolgárok fizikai és szociális biztonságát szolgálják. Közölte: a javaslat kitér a szociális ellátásra, de nem érinti a szociális szolgáltatások tartalmát, igénybevételének feltételeit, viszont egységesebb lesz a juttatások megállapítása. Rétvári Bence kitért rá: a javaslat érinti továbbá a gyermekvédelem ügyét, az alapvető jogok biztosának intézményét, a kártalanítási eljárásokat, valamint a járványügyi védekezést is.

Arató Gergely (DK) “kutyuléktörvénynek” nevezte a javaslatot, szerinte a beérkezett ötleteket beadták minden összefüggés és logika nélkül. A rendvédelmi szerveket érintő passzusokat úgy értékelte, hogy az alapvető problémákat nem orvosolják. A határvadász szolgálat rendőrségi törvénybe integrálása indokolt és támogatható, de szerinte a kormány ezt sem képes normálisan megcsinálni.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka úgy fogalmazott, hogy a javaslatról Petőfi Sándor egyik verse jut az eszébe: Minek nevezzelek?

Azt, hogy a magyar emberek szociális biztonsága eltörlésének mi köze van a Magyarország biztonságát szolgáló javaslatokhoz, nehezen lehet indokolni – jegyezte meg.

Egy szót sem ejtettek a Honvédkórház átszervezéséről, a rendvédelmi munkaidő megnöveléséről, a büntetés-végrehajtás teljes szervezeti átalakításáról és az állami felelősségvállalás átírásáról a szociális ellátásban – sorolta.

Lőcsei Lajos (Momentum) szerint a javaslattal még a reményt is elveszik a megélhetési válságba kerülő honfitársainktól. A képviselő “fideszes felárnak” nevezte az árak emelkedését, amely szerinte a rossz kormányzás következménye.

A módosítással a kabinet nemcsak beismeri, hogy elengedi a bajbajutottak kezét, hanem rájuk is tolja a felelősséget – mondta. Eközben a fideszes kormány félelmet kelt, hiszen egyre több a dühös ember és csak az a fontos számára, hogy megtartsa a hatalmat.

Ander Balázs (Jobbik) hamisnak nevezte még a javaslat címét is, hiszen az ország biztonságára hivatkozik, miközben szerinte sokak biztonságát teszik tönkre.

Ez a javaslat arról szól, hogy “aki szegény, az dögöljön meg”, ez a “lex megdöglesz” – fogalmazott Szabó Tímea (Párbeszéd), hozzátéve, hogy akkor nyújt be kormány csaknem 200 oldalas törvényjavaslatot társadalmi egyeztetés nélkül, amikor éppen “szentül ígérgeti” az EU-nak, hogy minden törvényt társadalmi egyeztetésre bocsát. Úgy vélte: a kormány mindig az ilyen “salátatörvényekben” rejti el a “legnagyobb aljasságokat”. Szerinte emberek milliói fognak szegénysorba kerülni a Fidesz-KDNP “tolvaj kormányzása” miatt.

Bírálta azt a módosítást, amely az egyén felelősségét első helyen rögzíti a szociális biztonsággal kapcsolatban és az állami felelősséget hátra sorolja. A gyakorlatban szerinte ez azt jelenti majd, hogy ha valaki idős korára beteg lesz, akkor a nyugdíjából napi 7-8 ezer forintot fognak levonni a kórházi ápolásért, ha nincs nyugdíja, akkor a családtagokkal fizettetik meg az ellátást és majd csak ezután következhet az önkormányzati vagy az állami segítség. A végrehajtási rendeleteket még nem ismerik, így nem lehet tudni, hogy az új szabályok mit jelentenek majd a hajléktalanellátásban, a téli kilakoltatási moratórium vonatkozásában vagy a fogyatékosok ellátásában – vetette fel.

Csárdi Antal (LMP) és Ungár Péter (LMP) is a törvényjavaslat szociális biztonságot érintő részét bírálta. Csárdi Antal arról beszélt: az elmúlt 12 évben a kormány a legszegényebbek kezét “folyamatosan próbálja elengedni”. “Ősbűnnek” nevezte, hogy a kormánypártok által elfogadott alaptörvényből kimaradt a korábbi alkotmányban rögzített szociális biztonsághoz való jog, ehelyett csak annyi szerepel, hogy az állam törekszik a szociális biztonságra.

Ungár Péter (LMP) úgy értékelt: az a javaslat, hogy az állam kerüljön az utolsó helyre – az egyén, a család, az önkormányzatok, és a karitatív szervezetek után – a szociális ellátórendszerben, a lehető legrosszabb, legérzéketlenebb pillanatban érkezett, és semmilyen valós problémát nem old meg.

A Fidesz ezzel azt mondja, hogy lehet jóléti állam, de csak akkor, ha már minden tönkrement körülötte

– fogalmazott.

Nacsa Lőrinc (KDNP) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ellenzék napi politikai célokra használja fel ezt a vitát, miközben oldalukon belül sincsen egyetértés abban, mely területekről vonuljon ki az állam, és honnan ne.

(MTI)

The post Maratoni parlament: több mint 10 órája vitáznak, ellenzék szerint a kormány kivonul, és magára hagyja szegényeket first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!