Matolcsy: Kötelező bevezetnünk az eurót

10 hónapja ezelőtt 31



bohócdoktor szja 1% felajánlás

A jegybankelnök elmondta, hogy nagy rokonszenvvel figyeli Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) jelenlegi elnökének munkásságát, mert nekünk, magyaroknak 2011-ben francia gazdasági és pénzügyminiszterként kiváló tanácsokat adott, mondta Matolcsy György jegybankelnök a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában a 25 éves EKB évfordulójára.

Például azt, hogy nem szükségszerű az IMF jelenléte Magyarországon, a szoros kapcsolat lezárható, ezért így is jártunk el, mondta Matolcsy.

A jegybankelnök szerint az eurózóna és az Európai Központi Bank elmúlt 25 évének legnagyobb eredménye, hogy fennmaradt.

Már húsz ország vezette be az eurót, és valamikor hazánknak is erre az útra kell lépnie

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése – mondta Matolcsy György.

A mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra

– mondta. Matolcsy György mindezt 2030-ra jósolja.

Előtte bevezetni szerinte felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza.

Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában

– mondta Matolcsy György.

Több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez plusz 10 százalékos gazdasági növekedést ért.

– tette hozzá

Ezt eurózónatagként nem tudtuk volna megtenni. Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram – tette hozzá. Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira

– magyarázta a jegybank elnök.

The post Matolcsy: Kötelező bevezetnünk az eurót first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!