Megjelent a napelemesek rémálom rendelete

1 év ezelőtt 66bohócdoktor szja 1% felajánlás

Szerdán este jelent meg a Magyar Közlönyben az a Kormányinfón már két hete bejelentett, majd hétfőre ígért kormányrendelet, amelynek lényege szerint csak azok azok táplálhatják be a napelem által termelt energiát a villamosenergia-hálózatba, akik ezt az igényüket október 31-ig bejelentik.

A veszélyhelyzet idején a háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának kérdéseiről szóló rendeletet Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, az csütörtötől hatályos. Az alapján

csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia-fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

A közcélú hálózati betáplálást korlátozó műszaki megoldás részletszabályait az elosztói szabályzat tartalmazza.

Fontos, hogy a rendelet szerint igénybejelentésnek számít a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett nyilatkozat. Feltáplálhat a közcélú hálózatra az is, aki igazolni tudja, hogy a szolgáltató miatt tesz október 31. után bejelentést.

Az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésére – a rendelet hatálybalépését követően megvalósuló közcélú hálózat- és rendszerfejlesztés függvényében – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tesz javaslatot, az alapján Palkovics László technológiai és ipari miniszter dönt az ideiglenes felfüggesztés megszüntetésének időpontjáról és ütemezéséről.

Kapcsolódó

A kormány közben gyorsítaná a napelemek beszerelésének engedélyeztetését. Egy másik, szintén Orbán Viktor által jegyzett rendelet ugyanis a naperőművek hálózati csatlakozásának gyorsításához szükséges intézkedésekről és a mikrogridek létrehozásáról szól.

Ennek lényege, hogy egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata, csökken az adminisztráció. A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmek esetén már 3 munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása.

Könnyebb lesz a magánvezetékes felhasználóknak

A Bank360 szerint a 10,8 kVA csatlakozási teljesítményt meghaladó, de legfeljebb 50 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőmű esetén – amennyiben a termelő berendezés teljesítménye nem haladja meg a fogyasztási helyen az igény benyújtásakor meglévő rendelkezésre álló teljesítményt – az  igénybejelentő az áramszolgáltató által kiadott műszaki-gazdasági tájékoztató alapján, a  műszaki dokumentáció jóváhagyását megelőzően saját kockázatára megkezdheti a háztartási méretű kiserőmű telepítését és annak csatlakoztatásához szükséges átalakítások elvégzését a csatlakozási pontig, valamint a mérőszekrény kiépítését.

Az ilyen háztartási méretű kiserőmű telepítésének befejezését és a csatlakozási dokumentáció áramszolgáltató általi jóváhagyását követően a telepítő készre jelenti a kiserőművét. Az áramhálózat üzemeltetője ezt követően nyolc napon belül időpontot egyeztet a helyszíni ellenőrzésről, harminc napon belül megtartja azt, ha a rezsiköltségét napelemmel telepítéssel csökkenteni akaró igénybejelentő ettől eltérően nem kéri.

A rendelet kimondja azt is, hogy magánvezetéket a közcélú hálózatra közvetlenül csatlakozó aktív felhasználó létesíthet a felhasználási helyén belül abból a célból, hogy az általa termelt villamos energiát a magánvezetékhez csatlakozó más felhasználóval vagy vételezővel megossza. Az aktív felhasználó által termelt és megosztott villamos energiára vonatkozóan nem kell alkalmazni azt a szabályt, hogy ha a magánvezeték engedélyese a magánvezetékre kapcsolódó vételezőnek továbbadással villamos energiát értékesít, és magánvezetékes szolgáltatást nyújt, akkor a kiállított számlán elkülönítve, külön-külön tünteti fel a villamosenergia-beszerzési átlagárat, valamint az érvényesített díjakat, egyéb pénzeszközöket és az adókat.

Cikkünk frissül.

The post Megjelent a napelemesek rémálom rendelete first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!