Megörökítették, ahogy elég a légkörben egy orosz űrhajó

2 hónapja ezelőtt 29bohócdoktor szja 1% felajánlás

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó űrhajósoknak sikerült megfigyelniük, amint lángra kap, majd darabjaira esik a légkörben egy orosz teherűrhajó – írja a Space.com. A Progressz MS-23 november 29-én vált le az ISS-ről, fedélzetén olyan hulladékokkal, amelyekre már nem volt szükség. Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz űrügynökség űrhajósa szerint a járművön elhasznált berendezések, háztartási szemetek és egyéb feleslegesnek ítélt tárgyak utaztak.

Négy órával később Jasmin Moghbeli, a NASA asztronautája észlelte, illetve meg is örökítette, ahogy az űrhajó belép a légkörbe, majd megsemmisül.

„Gyorsabban történt, mint gondoltam, és csak 2-3 percig volt látható. Kicsit a tűzijátékra emlékeztetett, különösen, amikor szétesett” – elevenítette fel az X-en. Moghbelit a Földről segítették a Progressz MS-23 lokalizálásában.

Earlier today, @roscosmos cargo vehicle Progress undocked and departed from @Space_Station. Nearly four hours after undocking, I was able to spot it burning up in the atmosphere and even capture a few photos of it. It happened faster than I thought and was only visible for about… pic.twitter.com/P1aFj2HvEo

— Jasmin Moghbeli (@AstroJaws) November 29, 2023

A Roszkozmosz szerint az űrhajó nagy része megsemmisült, egyes töredékei azonban a Csendes-óceánba, lakatlan területen csapódtak be. A hasonló, nem újrahasznosítható és az ISS-re csatlakozó űreszközök esetében az ilyen eljárások rutinszerűek.

A jelenleg használt három teherűrhajó-típusból kettőt, a Progresszt, valamint a Northrop Grumman-féle Cygnust gyakran semmisítik meg az atmoszférában. A harmadik űreszköz a SpaceX által gyártott Dragon, amely landolása után újrahasznosítható.

A kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről december 1-én indul újabb Progressz, amely három tonna élelmiszert, üzemanyagot és egyéb ellátmányt szállít majd az űrállomás 70. alapegysége számára. A dokkolás december 3-án várható.

The post Megörökítették, ahogy elég a légkörben egy orosz űrhajó first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!