Minden idők legnagyobb kígyóját fedezhették fel

4 hete ezelőtt 8bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az eddig ismert legnagyobb kígyófajt fedezhették fel Indiában – írja a Live Science. A korábban ismeretlen faj a Vasuki Indicus nevet kapta, amely a hinduizmusból ismert óriáskígyóra, Vászukira utal, akit gyakran Siva isten hordott a nyakában.

A kutatók 27 megkövesedett gerinccsigolyát találtak egy lignitbányában, ezek alapján sikerült azonosítaniuk az új fajt. A szakértők úgy vélik, az óriási kígyó mintegy 47 millió évvel ezelőtt élhetett és akár a 15 méteres hosszt is elérhette.

Eszerint ez lehet a legnagyobb ismert kígyófaj, amely valaha élt a Földön, leelőzve a korábbi rekordert, a 13 méteres Titanoboa cerrejonensis-t is. A tudósok ugyanakkor elismerik, hogy becslésük nem biztos, hogy teljesen pontos, egy rég kihalt állat méreteinek meghatározása ugyanis ilyen kevés fennmaradt csont alapján nehézkes.

A V. Indicusnak feltehetőleg széles, henger alakú teste volt, ez alapján pedig arra lehet következtetni, hogy főként szárazföldön élt. A vízben élő kígyókra ugyanis sokkal inkább a lapos test jellemző.

Az ősi kígyófaj távoli rokona a ma is élő anakondáknak, és hozzájuk hasonlóan úgy vadászhatott, hogy lesből csapott le zsákmányára, amelyre aztán testével rácsavarodott, hogy megfojtsa és összezúzza. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen állatokkal is táplálkozhatott ez az óriási ragadozó.

Kapcsolódó
Ez volt minden idők legnagyobb kígyója
Több mint egy tonnát nyomott és hosszabb volt, mint egy T. rex.

The post Minden idők legnagyobb kígyóját fedezhették fel first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!