Néhány trumpista puccsista már megbánta, hogy megbánta

1 év ezelőtt 36



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Derrick Evans alig egy éve, miután bűnösnek vallotta magát a 2021. január 6-i puccskísérletben, a washingtoni Capitolium ostromában játszott szerepe miatt emelt vádakban, a szövetségi bíróságon az ítélethirdetés előtt megbánást tanúsított. "Kritikus hibát vétettem" - ismerte be.

Mostanra viszont minden jel szerint megbánta a megbánását. Evans a történtek idején a nyugat-virginiai törvényhozás tagja volt, nemrég pedig bejelentette, hogy a 2024-ben a szövetségi törvényhozási választásokon kíván indulni képviselőjelöltként. "Akadnak, akik szerint bocsánatot kéne kérnem #J6 [ez a január 6-i puccskísérlet beceneve a szélsőjobboldali körökben] miatt, és elítélnem a történteket, ha meg akarom nyerni a választást [...] Nem fogok engedni az értékeimből és elveimből. Ilyet politikusok tesznek, nekünk meg hazafiakra van szükségünk, nem politikusokra" - írta Twitterén az AP beszámolója szerint.

Az amerikai hírügynökség beszámolója szerint nem ő az első január 6-i puccsista, aki, amikor súlyos ítélet fenyegette, még meghunyászkodott, ám az ítélet kihirdetése után egyből relativizálni kezdi a puccs jelentőségét. Akadt köztük olyan, aki a bírósági bocsánatkérése után pár órával már a puccsot szintén relativizálni igyekvő Fox News adásában maga is jelentéktelen semmiségnek próbálta beállítani azt, hogy felfegyverzett zavargók hatoltak be a Capitolium épületébe megakadályozni a törvényesen megválasztott elnök győzelmének ceremoniális megerősítését. Ahogy olyan is, aki a bíróságon még "szörnyűnek és gusztustalannak" nevezte a január 6-án történteket, hogy utána az Orbán Viktor által is látogatott CPAC konferenciáján már narancssárga rabruhában tisztelegjen a bebörtönzött puccsisták előtt.

A hírügynökség szerint az igazságszolgáltatás nem nagyon tud mit kezdeni a köpönyegforgatókkal, mivel azok mind már az ítélet után vonják vissza megbánó nyilatkozataikat - bár több bíró is felvetette, hogy esetleg vissza kéne vonni az ügyeikben hozott enyhébb ítéleteket, felmondani a megbánást is magában foglaló vádalkut, és súlyosabb büntetéseket kiszabni a nyilvánvalóan csak az enyhébb büntetés reményében, álságosan megbánást tanusítóktól. Akiknek az AP szerint komoly politikai és anyagi érdekeik is fűződhetnek a köpönyegforgatáshoz, mivel sok szélsőjobboldali mártírként tekint az elítéltekre. Ugyanakkor a még folyamatban lévő eljárásokban ez arra késztetheti a bírókat, hogy hagyják figyelmen kívül a vádlottak megbánást tanúsító nyilatkozatait, és csak azokra tekintettel ne enyhítsék a büntetésüket. (Via AP)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!