Norvégia katonai készültségbe helyezi magát az ukrajnai háború miatt

1 év ezelőtt 60bohócdoktor szja 1% felajánlás

Norvégia kedden fokozott készültségi szintre helyezi hadseregét – közölte hétfőn Jonas Gahr Stoere miniszterelnök, aki sajtótájékoztatóján az elmúlt évtizedek legsúlyosabb biztonsági helyzetének nevezte a jelenlegit.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök

Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország kiterjesztené hadviselését más országokra is, de a megnövekedett feszültségek miatt ki vagyunk téve a fenyegetéseknek, a titkosszolgálati műveleteknek és a befolyásolási kampányoknak

– indokolt norvég kormányfő.

Bjoern Arild Gram honvédelmi miniszter ugyanitt arról beszélt, hogy a fegyveres erők kevesebb időt töltenek majd kiképzéssel, és több időt fordítanak műveleti feladatokra. A hadsereg gyors mozgósítású ereje pedig aktívabb szerepet fog játszani – mondta.

Norvégia az Északi Áramlat szeptember 26-i szivárgása után a háború kezdete óta először vetette be hadseregét a tengeri és szárazföldi létesítmények védelme érdekében, és ehhez támogatást kapott a brit, francia és német haditengerészettől is.

Az ország jelenleg a legnagyobb földgázexportőr az Európai Unió irányába: Norvégia adja az összes uniós import mintegy negyedét, köszönhetően az orosz szállítások visszaszorulásának.

(Reuters)

The post Norvégia katonai készültségbe helyezi magát az ukrajnai háború miatt first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!