Súlyos károk érték Ukrajnában a kulturális örökséget

1 év ezelőtt 47bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az UNESCO műholdképekkel követi nyomon a rombolást, erről előtte-utána képeket közöltek a Guardian cikke szerint. Már több mint 200 helyszínen találtak károkat, és most szeretnék felmérni, hogy az oroszok által indított háború milyen hatással volt az építészetre, a művészetre, a történelmi jelentőségű épületekre és más kulturális örökségekre.

Az első lista szerint már 207 kulturális helyszínt ért súlyos kár: 88 templomot, 15 múzeumot, 76 történelmi jelentőségű épületet, 18 műemléket és 10 könyvtárat.

A legsúlyosabban érintett régiók Kelet-Ukrajnában és a főváros környékén találhatók: a donyecki régióban 59 kulturális helyszín károsodott, ezt követi Harkiv 51, Kijev 30 és Luhanszk 25 helyszínnel.

Krista Pikkat, az UNESCO kulturális és vészhelyzeti igazgatója úgy fogalmazott, hogy „a helyzet rossz, és még rosszabbá válhat”. Szerinte „a kulturális örökség gyakran járulékos kár a háborúk során, de van, hogy kifejezetten célba veszik ezeket a helyszíneket, mert a kultúra egy ország identitásának lényege”.

Pikkat arról is beszélt, hogy nem az az ő feladatuk, hogy megmondják „ki mit és miért tett”, hanem hogy információt biztosítanak „a helyszínekről és a helyzetükről, hogy készen álljunk a helyreállításra”. Ehhez hozzátette aztán, hogy tisztában vannak vele, hogy ezt a dokumentációt az ország hatóságai is felhasználják a háborús bűnökkel kapcsolatos vádak során. (Guardian)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!