Szabadlábra helyezték Dzsafar Panahi ellenzéki iráni filmrendezőt, aki két napja kezdett éhségsztrájkba a börtönben

1 év ezelőtt 47



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Óvadék fejében szabadlábra helyezték pénteken Dzsafar Panahi világhírű filmrendezőt, aki két nappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett a börtönben. A rendezőt tavaly júliusban szállították a Teherán melletti Evin börtönbe, hogy folytassa a 2010-ben kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését.

A rendező a feleségének és fiának írt szerdai levelében az iráni igazságügyi hatóságok és biztonsági erők „törvénytelen és embertelen” fellépésével indokolta, hogy éhségsztrájkba kezd, illetve hogy gyógyszereket sem fogad el. A börtönből való szabadulását pénteken a támogatói hozták nyilvánosságra.

Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező. 2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díját, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon a Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.

Az iszlám köztársaságban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. A kormányellenes felhangokkal kísért tüntetéshullámmal összefüggésben Iránban többeket halálra ítéltek. (MTI)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!