Szökőártól tartva a hegyre menekültek a Fülöp-szigeteki falu lakói, ahol sárlavina csapott le rájuk

1 év ezelőtt 61bohócdoktor szja 1% felajánlás

A mentőalakulatok eddig 18 ember holttestét ásták ki a Fülöp-szigeteki Kusiong falu közelében, közölték a hatóságok vasárnap. Az emberek halálát az okozta, hogy miután heves vihar csapott le a tengerparti falura, az emberek közül többen a hegyek felé kezdtek menekülni, mivel évekkel ezelőtt gyilkos szökőár pusztított a településen, és féltek, hogy megint erre kerülhet sor. Azonban a hegyekben sárlavina zúdult le rájuk, sokakat maga alá temetve.

A hatóságok attól tartanak, hogy akár 80-100 ember, egész családok is áldozataivá válhattak a sárlavinának, illetve a trópusi vihart kísérő villámárvizeknek.

A Washington Post megjegyzi, hogy a katasztrófa azért különösen tragikus, mert a főleg teduray közösség által lakott falu lakói közül több mint kétezren vettek már részt az évről évre megrendezett katasztrófa-felkészítő gyakorlatokon, mivel 1976-ban egy 8,1-es erősségű földrengést követően a környékbeli falvakban több ezren haltak meg a szökőár következtében. A mai napig ez számít a Fülöp-szigetek egyik legtöbb áldozatot követelő természeti katasztrófájának.

A falusiak most is a gyakorlatokon megtanult módon jártak el, de arra nem számítottak, hogy a Minandar hegy jelenthet rájuk fenyegetést. A faluban a harangozást meghallva sokan a feljebb, a hegy lankáin álló templom felé kezdtek menekülni, de ott nem sokára rengeteg lezúduló víz és sár csapott le rájuk.

A mentésben több mint száz katona, rendőr és önkéntes vesz részt, de a feladatot nehezíti, hogy a sár sok helyen még mindig veszélyes laza. A sárlavina a falut sem kímélte, legalább öt hektáron legalább hatvan házat eltemetett. Egyelőre megbecsülni sem tudták, hogy hányan voltak a házaikban, és hány áldozata lehet a katasztrófának.

A rendkívül erős viharok országszerte fennakadásokat okoztak, több mint 700 ház sérült meg a heves esőzések következtében, és közel 170 ezer embernek kellett átmenetileg evakuációs táborokba mennie.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!