Szupercellás zivatar hozta el az idei év legerősebb viharát

1 év ezelőtt 56bohócdoktor szja 1% felajánlás

Véget ér a tavi viharjelzési szezon hétfőn – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat szerint az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek üzemeltetése a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon zajlott április 1-jétől október 31-ig.

Az MTI-nek eljuttatott közlemény szerint az idei viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosan szeles, míg nyugaton gyengébben szeles volt. A Balatont és térségét öt erős (legalább 90 kilométer/órás szélsebességű) vihar érte el, júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat négy alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 kilométer/óra fölötti szélsebességet.

Ekkor a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 kilométer/órával.

Ez június 8-án vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében. A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet (104 kilométer/órát), amely július 1-jén egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles.

Idén az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35 százalékát. A Velence-tónál ez az érték 20,5 százalék lett (körülbelül 1052 óra). A másodfokú viharjelzésekben fenntartott órák a Balatonnál a teljes időszak kevesebb mint 10, a Velencei-tónál 4 százalékát (203,5 óra) tették ki. Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség, ami egyebek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak köszönhető.

A hőmérsékleti viszonyokról azt írták, április a szokásosnál mintegy 1,5 fokkal hűvösebben alakult, majd májustól augusztusig az átlagosnál melegebb időszak következett. A szeptemberi átlaghőmérséklet a Balatonnál megfelelt az 1991-2020-as évek átlagának. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot, de júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott.

The post Szupercellás zivatar hozta el az idei év legerősebb viharát first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!