Több mint 60 milliós korrupcióval vádolnak egy ügyvédet, aki még ügyészként a Simonka-ügyben is nyomozott

1 év ezelőtt 87bohócdoktor szja 1% felajánlás

Korrupcióval vádolnak egy befolyásos ügyvédet, aki még nyomozó ügyészként több mint hatvanmillió forint kenőpénzt vehetett át – írja a Magyar Nemzet. Akkor hivatalos személyek által elkövetett korrupciós bűncselekményekkel és nagy gazdasági bűnügyekkel összefüggésben nyomozott.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a gyanúsított azért került célkeresztbe, mert „egy országosan ismert büntetőügy egyik érintettje – alkukötés reményében – terhelő vallomást tett rá”. A gyanúsított ügyészként 2011 és 2019 között a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársa volt, és eljárt a Simonka György volt fideszes képviselő és társai ellen indult nyomozásban is, amelynek büntetőperét ebben a hónapban indították újra.

A KNYF a Magyar Nemzetnek az alábbi tájékoztatást adta az ügyről:

„A Központi Nyomozó Főügyészség 2022. szeptember 9-én vádat emelt egy volt ügyész és három társa ellen több rendbeli minősített hivatali vesztegetés elfogadása, minősített befolyással üzérkedés, valamint hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt. A vádirat lényege szerint a 2011 és 2019 között a KNYF-en szolgálatot teljesítő vádlott 2016 márciusa és 2020 márciusa között egy ügyvédjelöltként dolgozó személy közreműködésével korrupciós kapcsolatban állt két vállalkozóval, akiknek a kérésére és részére az ügyészi beosztásából fakadóan, a rendelkezésére álló hatósági informatikai rendszerekből – rendszeres haszonszerzés céljából – jogellenesen lekérdezéseket hajtott végre, büntetőeljárásokkal kapcsolatos adatokat szerzett meg, és valótlanul arra hivatkozott, hogy hivatalos személyeket veszteget és ügyészségi vezetőknél, illetve beosztott ügyészeknél érvényesíti befolyását.

A vádlott 2016. február 22. és 2017. június 28. között ügyészként részt vett a Központi Nyomozó Főügyészségen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt Simonka György volt országgyűlési képviselő és társai ellen indult bűnügy nyomozásában. A vádlott az ebben az időszakban végzett lekérdezések jogellenességének leplezése céljából a lekérdezések jogalapjaként rendszeresen ezen bűnügy ügyszámát tüntette fel a nyilvántartásban, ugyanakkor az általa vesztegetési pénzért lekérdezett személyek és cégek az ügyben nem merültek fel, a bűnüggyel semmilyen személyi és tárgyi összefüggésben nem álltak, lekérdezésük nem volt indokolt.

„A vádlott a korrupciós bűncselekmények elkövetése révén legalább 63 500 000 forint jogtalan előnyt szerzett. Vádiratában az ügyészség a vádlottal szemben beismerés esetére 8 év szabadságvesztésre, 9 000 000 forint pénzbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a beismeréstől függetlenül végleges hatályú jogászi végzettséghez kötött foglalkozástól eltiltásra és az átvett jogtalan előnynek megfelelő összegű vagyonelkobzásra tett indítványt.”

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!