Úgy fest, a kormány még fél évig nem nyúlhat az árstophoz

2 hónapja ezelőtt 14bohócdoktor szja 1% felajánlás

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy nem kizárt, hogy még három hónappal, tehát összességében még fél évvel hosszabbítja meg a kormány az árkorlátozásokat – írta a Világgazdaság.

Április közepén dönt a kormány az árstopok meghosszabbításáról. Bár idáig úgy tűnt, lezárul a rögzített árak kora Magyarországon, a kormányzati megszólalások alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a kabinet további három hónappal kitolja az élelmiszerekre vonatkozó árstopot, amelynek jelenlegi határideje:

2023. április 30.

ADDIG MARADNAK AZ ÁRSTOPOK, AMÍG ÉREZHETŐEN NEM CSÖKKEN AZ INFLÁCIÓ

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kabinet fenntatja azokat az intézkedéseket, amelyek a drágulás mérséklését szolgálják, így az árstopok is addig maradnak, amíg érezhetően nem csökken az infláció.

Erre pedig az elemzői várakozások szerint március–április folyamán aligha lehet számítani, hiába vagyunk túl az inflációs fordulaton, a tavaszi hónapokban bőven 20 százalék fölött alakulhat a fogyasztói árak emelkedése, tehát ez a feltétel biztosan nem áll fenn – írta az interjút szemléző 24.

„Korábban volt egy olyan várakozás is, hogy április végén a kormány nem hosszabbítja meg az árstopokat, ám sem a miniszter szavai, sem az inflációs folyamatok nem támasztják alá ezeket a vélekedéseket”

– mondta a VG-nek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője, aki úgy számolt, hogy a februári 25,4 százalékos drágulás után, márciusban 24,7, áprilisban pedig 23,5 százalékos lehet a fogyasztói árak emelkedése, de még májusban és júniusban is 20 százalék fölött alakulhat.

AKÁR AZ ÉV MÁSODIK FELÉIG IS MARADHAT A RENDSZER

“Ha arra a vár a kormány, hogy érezhetően csökkenjen az infláció, az csak az év második felében jöhet el” – jegyezte meg a szakember, hozzátéve, ezek alapján tehát nem kizárt, hogy később még három hónappal, tehát összegészében még fél évvel meghosszabbítja az árkorlátozásokat.

Török Zoltán ugyanakkor úgy véli, hogy nem jó, ha az árakat ilyen durva intézkedésekkel befolyásolja az állam, szerinte jó lenne a korlátozást mielőbb kivezetni.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!