Ukrajna arra kéri a menekülteket, hogy ne térjenek haza ezen a télen

1 év ezelőtt 54bohócdoktor szja 1% felajánlás

Ukrajna arra kérte azokat a menekülteket, akik az orosz invázió miatt távoztak az országból, hogy ne térjenek haza télen, miután a drón- és rakétacsapások a törékeny energiahálózatot fenyegetik.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes videóüzenetben tanácsolta az ukránoknak, hogy ne menjenek vissza.

„Túl kell élnünk ezt a telet. Ha az emberek visszajönnek, az elektromos hálózat összeomolhat” – mondta.

A figyelmeztetés az ukrán energetikai infrastruktúrát ért rakéta-, tüzérségi és dróncsapások után érkezett, amelyek országszerte áramkimaradásokat okoztak, és nehéz téllel fenyegetik az ott élőket.

Az orosz rakéták és iráni drónok több mint a harmadát elpusztították Ukrajna energiaszektorának – mondta Volodimir Zelenszkij elnök egy Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a háború kezdete óta mintegy 7,7 millió ember menekült el Ukrajnából. A legtöbben Európában maradtak, Lengyelország és Németország is több mint egymillió menekült érkezését regisztrálta.

Irina Verescsuk utalt arra, hogy a tél elmúltával ezek az emberek talán visszatérhetnének. „Tavasszal nagyon szeretném, ha közösen dolgoznánk azon, hogy újjáépítsük Harkiv régiót, Herszon régiót és a többi várost itt Ukrajnában”– mondta.

Anna Jefferys, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) szóvivője a CNN-nek azt mondta, különösen aggódnak a keleti és déli területeken élő emberek miatt, akik hónapok óta szenvednek. Hozzátette, sokan azok közül, akik nem menekültek el a városaikat ért támadások elől, idősek, fogyatékkal élők vagy krónikus betegek, akik úgy érezték, nincs más választásuk, mint maradni. (via CNN)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!