Vitézy Dávid gratulált Karácsonynak, de áll elébe egy új választásnak is

4 hete ezelőtt 9bohócdoktor szja 1% felajánlás

Nem sokkal azután, hogy a Nemzeti Választási Bizottság bejelenetette, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után 41 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, Vitézy Dávid gratulált ellenfelének.

Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005 százalék, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van

– kezdte potszját az LMP főpolgármester-jelöltje, leszögezve egyúttal, hogy az újraszámlálás indokolt volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy sok száz olyan, érvénytelennek nyilvánított szavazatot találtak utóbb az illetékesek, amelyek végül mégis beleszámítottak a versenybe. Reagált egyúttal Karácsony Gergely kijelentéseire is: a hivatalban lévő főpolgármester pénteken tüntetést szervezett a Nemzeti Választási Iroda Alkormány utcai székházához, ahol a tiszta választásokért demonstrált a híveivel. Itt egyebek mellett arról beszélt, hogy a hatalom rengeteg sikertelen kísérlet után odáig ment, hogy az utolsó pillanatban is megpróbálta megmásítani a főpolgármester-választás eredményét. Még tartott az NVB megbeszélése, mikor kijelentette, ahogy minél több ideig vannak bent a bizottsági tagok, annál több lesz a Vitézyre leadott voksok száma, és annál kevesebb lesz a Karácsony-szavazat. A főpolgármester végül bejelentette, hogy bármilyen döntést is hoz az NVB, új választás kiírását fogja kezdeményezni, hogy egyértelmű helyzetet termtsenek.

Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak

– reagált erre Vitézy, de egyúttal kritikával is illette ellenfelét. „Teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt. Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok.

Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként

– jelentette ki.

Vitézy megemlítette azt is, hogy ő is kezdeményezett egy jogorvoslati eljárást, mégpedig azért, mert a két ellenzéki vezetésű kerületben, Újpesten és Erzsébetvárosban állítása szerint szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét. „Nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében”. Ez a jogorvoslati eljárás jelenleg fellebbezési szakaszban van, pénteken tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság, és lehet, hogy később a Kúria is fogja.

A választási folyamatnak ugyanakkor minden ilyen visszásság ellenére vége kell legyen. A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szüksége

– szögezte le végül Vitézy, hangsúlyozva, hogy elfogadja a választás jogerős eredményét. Ez azt is jelenti a szavai szerint, hogy ha nem lesz új választás, és ezt Karácsony Gergely sem idézi elő korábbi ígérete szerint a lemondásával, akkor a Fővárosi Közgyűlésben mindenkivel együttműködésre fog törekedni a város fejlődése érdekében.

Kapcsolódó
Az újraszámolás alapján 41 szavazattal Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást
Több mint 800 ezer szavazatot adtak le, pénteken 24 ezer érvénytelen voksot számoltak újra, így alakult ki ez a különbség.

The post Vitézy Dávid gratulált Karácsonynak, de áll elébe egy új választásnak is first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!