Washington szerint Oroszország fegyverként használja az élelmiszert

1 év ezelőtt 65bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az Egyesült Államok azzal vádolta meg Oroszországot, hogy fegyverként használják az élelmiszert, miután Moszkva bejelentette, hogy azonnai hatállyal felfüggesztik részvételüket az ENSZ által tető alá hozott gabonaszállítási együttműködésben, írja a Guardian.

Miután az oroszok háborút indítottak Ukrajna ellen, számos ország élelmiszerellátása került bajba, hiszen Ukrajna a világ egyik legjelentősebb gabonaexportőre, és a kikötőkből a megszálló orosz hadsereg miatt lehetetlenné vált a szállítmányozás. Végül az ENSZ által létrejött egyezségnek köszönhetően folytatódhatott a teherhajózás, melynek következtében 8 millió tonnányi gabona hagyta el az országot, világszerte mérsékelve az amúgy egekbe szökő élelmiszerárakat.

Szombaton viszont Moszkva azzal vádolta meg az ukránokat, hogy dróntámadást hajtottak végre az orosz Fekete-tengeri flotta ellen, és erre hivatkozva lefújták az együttműködést. Kijev tagadja a támadást, szerintük az oroszok a saját drónjaikat kezelték rosszul, és ez okozta a becsapódásokat.

Washington is reagált az orosz bejelentésre, Joe Biden felháborítónak nevezte azt, míg a külügyminiszter Antony Blinken arról bezsélt, hogy az oroszok fegyverként használják az élelmiszert. Szombat esti közleményében Blinken azt írta, hogy Moszkva igazán az alacsony- és közepes jövedelmű országok lakosainak árt, és tovább súlyosbítja az amúgy is komoly humanitárius válságot. Épp ezért arra kértek minden érintett felet, hogy térjenek vissza az eddigi, életmentő kezdeményezéshez.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!