WJP: Panama jogállamisága előzi a magyart

1 év ezelőtt 81bohócdoktor szja 1% felajánlás

Megjelent a World Justice Project (WJP) 2022-es jogállamisági indexe. Főbb megállapításai:

 • a jogállamiság már az 5. egymást követő évben romlik világszerte,
 • az országok többségében folytatódnak az autoriter tendenciák, a pandémiás nyomás,
 • globálisan 4,4 milliárd ember él olyan országokban, ahol tavaly csökkent a jogállamiság.

A WJP 140 országban felvett adatai alapján a jogállamisági index az országok 61 százalékában csökkent. Kitart a globális jogállamisági recesszió, a tekintélyelvű tendenciák – így a végrehajtó hatalom gyengébb ellenőrzése, a média elleni fokozott támadások – világszerte jellemzőek, de kevésbé elterjedtek, szélsőségesek, mint tavaly. Akkor a pandémia megzavarta az igazságszolgáltatást, a kormányok olyan vészhelyzeti hatásköröket gyakoroltak, amelyek korlátozták a polgári szabadságjogokat és megkerülték az átláthatósági mechanizmusokat.

Idén az országok kétharmadában csökkent az alapvető jogok tiszteletben tartása. A kormányzati hatáskörök ellenőrzése – például az igazságszolgáltatás, a törvényhozás és a média általi felügyelet – az országok 58%-ában csökkent. Globálisan a WJP 2022-es jogállamisági indexének első helyezettje Dánia, amelyet Norvégia, Finnország, Svédország és Hollandia követ. A legalacsonyabb pontszámot elérő országok: Venezuela, Kambodzsa, Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Haiti.

Magyarország általános jogállamisági indexe alapján a világ 140 országa közül a 73. helyen áll, tavaly óta négy helyet rontva. Regionálisan Magyarország a 31. helyen áll az Európai Unió, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás és Észak-Amerika 31 országa közül, és az úgynevezett magas jövedelmű országok között is utolsó lett. A globális rangsorban idén a 73. helyhez elég általános index különböző faktorokból állt össze. Néhány érdekesebb helyezésünk:

 • kormányzati hatáskörök korlátozása (121.)
 • korrupciómentesség (60.)
 • nyílt kormányzás (95.)
 • alapvető jogok tisztelete (70.)
 • biztonság (12.)
 • szabályozás végrehajtása (95.)
 • polgári igazságszolgáltatás (102,)
 • büntető igazságszolgáltatás (67.)

Ezek alapján lényegesen rosszabbul állna Magyarország, ha a fizikai biztonságot és a rendet nem vennék figyelembe. A World Justice Project a jogállamisági trendeket évente teszi közzé, az idei alapján éppen Magyarország előtt végzett Panama, de megelőztük Srí Lankát (74.), ahol éppen a napokban csökkentették az elnök hatásköreit, erősítették meg a parlamentet, illetve az Oroszországgal (107.) harcoló Ukrajnát (76.) is.

The post WJP: Panama jogállamisága előzi a magyart first appeared on 24.hu.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!