Zelenszkij szerint „őrültség” az oroszok taktikája a keleti fronton

1 év ezelőtt 59bohócdoktor szja 1% felajánlás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „őrültnek” nevezte az orosz parancsnokokat a keleti Bahmut város elfoglalására tett erőfeszítéseik miatt. A város - ami Doneck megyében fekszik, és a háború előtt 70 ezer lakosa volt - hónapok óta orosz támadások középpontjában áll. A város elfoglalása szimbolikus győzelem lenne Oroszország számára.

„Ez az a hely, ahol az orosz parancsnokság őrültsége a legnyilvánvalóbb” - mondta Zelenszkij szerda esti beszédében. „Nap mint nap, hónapok óta ott hajtják a halálba az embereket.” Olekszij Arestovics, Zelenszkij egyik főtanácsadója elmondta, hogy egy nap az orosz erők nyolc külön támadást indítottak a város ellen, és minden alkalommal visszaverték őket.

A város az ukránok által tartott Szlovjanszk és Kramatorszk városok felé vezető főútvonalon fekszik. Elemzők szerint a városnak önmagában kevés katonai értéke van, bár ha Bahmut elesik, az más városokat is visszahozna az orosz tüzérség hatósugarába. A térségben állomásozó orosz csapatokat a jelentések szerint Wagner-csoport zsoldosai támogatják. A csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin állítólag politikai céllal akarja elfoglalni a várost. Vasárnap a zsoldosok vezetője elismerte, hogy az oroszok lassan haladnak előre Bahmut felé, csak „napi 100-200 métert” tesznek meg.

„Egységeink folyamatosan a legkeményebb ellenállással találkoznak, és megjegyzem, hogy az ellenség jól felkészült, motivált, magabiztosan és harmonikusan dolgozik” - mondta Prigozsin. „Ez nem akadályozza meg harcosainkat az előrehaladásban, de nem tudom megmondani, hogy mennyi ideig fog tartani.” Az intenzív támadások ellenére Zelenszkij azt mondta, hogy az ukrán erők tartják magukat, és „hősökként” üdvözölte csapatait.

Az ukrán erők délen is folytatják az előrenyomulást Herszon felé, ahol Oroszország elrendelte a civilek evakuálását. Bár Zelenszkij nem adott közvetlen tájékoztatást az előrenyomulásról, azt mondta, hogy csapatai „mindenütt megerősítik pozícióinkat a fronton, csökkentik a megszállók képességeit, megsemmisítik logisztikájukat és jó híreket készítenek elő Ukrajna számára.”

Kijevben azonban tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy az orosz erők a város körül ássák be magukat, és lehallgatott rádiójelentések szerint újonnan „mozgósított” orosz újoncokat küldtek oda, hogy megerősítsék a védelmet. Az ukrán elnöki adminisztráció kvázi katonai szóvivője, Aresztovics kedden azt mondta, hogy az orosz erők nem készülnek kivonulni a városból, és azt jósolta, hogy „a legsúlyosabb harcok Herszonért fognak zajlani.” (BBC)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!