Neked mi jut eszedbe arról, ha azt mondjuk, retró ebéd? Nekünk a napközik, menzák és tálcás kifőzdék magyar ízei. Ha külföldik elé tennénk le ezeket az ételeket, egyikről másikról azt sem tudnák, hogy eszik-e vagy isszák. A legtöbb országban ugyanis ismeretlenek az édes és hideg gyümölcslevesek, az édes főtt tészták és a főzelékek is. Számunkra viszont mindez identitás.
Tíz kipróbált és lefőzött receptet hoztunk el a Nosalty gyűjteményéből: múltidézés következik levesekkel, főzelékekkel és húsételekkel, a végén pedig az elmaradhatatlan édességek következnek! Tegye mindenki a szívére a kezét: ugye, hogy ma már nosztalgiával gondolunk az egykori sulis ebédekre? Ha a retró fogásokat korrekt alapanyagokból és nem spórolósan főzzük meg, igazi régi-új kedvencekre tehetünk szert. 10 menzás étel receptjét hoztuk el.
Ki ne játszott volna a betűkkel?Menzás paradicsomleves betűtésztával
A paradicsomlevest mi édesen és sűrűn szerettük meg, minél több betűvel benne! Sokunk csak felnőttkorában kóstolt először igazi olasz paradicsomlevest, ami láss csodát, se nem édes, se nem lisztes rántásosan sűrű, és akár még mozzarella is kerül bele. Nos, a régi motorosok gyerekként azt sem tudták, mi fán terem a mozzarella és az olasz konyha, a paradicsomlevest viszont szorgalmasan lapátoltuk. Ez nem is volt egy igazán megosztó étel!
Tovább a receptre: menzás paradicsomleves betűtésztával
De rég ettünk! Tojásleves
A tojásleves már annál inkább megosztó volt. A köménymagleves tojásos testvére egykori igazi szegény ember eledele volt. Ma már, a dobozonként az ezer forintot meghaladó tojásárakkal már kétséges e leves olcsó mivolta, és szépen ki is ment a divatból. Gyerekként sokan azért nem szerették, mert a tojásfehérje szálas-nyúlós állaga nem mindenkinek volt gusztusos. A tojássárgája belefőtt a levesbe, aki pedig szerette ezt a levest, boldogan hajkurászta a tojásfehérjét is benne.
Tovább a receptre: tojásleves
Többen utálták, mint szerették: savanykás sóskafőzelék
Ha van főzelék, amivel sokakat ki lehet borítani, a sóskafőzelék bizonyosan a dobogón végezne közülük. A spenót a másik zöld szörny, de ez a zöld leveles alapanyag igazán divatossá vált, minden formájában, és az ízét is könnyebb beazonosítani, sós-borsos-fokhagymás ételekben van a helye. A sóska azonban sokkal izgalmasabb! Maga a levél önmagában savanykás, frissítő ízű, a belőle készített tejfölös főzelék pedig egyszerre cukrozott, édes és savanykás is emellett. Csak nagyon szeretni vagy utálni lehet.
Tovább a receptre: savanykás sóskafőzelék
Ma is kedvenc: a legegyszerűbb krumplifőzelék
Míg a sóska sokak számára gyásznap volt, a krumplifőzeléket a legtöbb gyerek szerette. Ma már nem biztos, hogy szívesen megennénk a csirizes rántásban vagy éppen híg lében álldogáló krumplidarabokat, de ez a főzelék mégis egy közkedvelt elem volt a menzás menüről. Főleg, ha fasírt járt hozzá! A rend kedvéért egy tisztességesen elkészített fasírt receptjét is megadjuk ehhez a végtelenül egyszerű és ma sem túl drága főzelékhez.
Tovább a receptre: a legegyszerűbb krumplifőzelék
Adjunk még egy esélyt neki: klasszikus paradicsomos káposzta
Jöjjön hát a menzás seregszemle egyik nehézpáncélosa, a kultikus státuszú paradicsomos káposzta. Aki szereti ezt a retró főzeléket, biztosan nem érti, hogy oly sokaknak mi a problémája vele. Azt szokás felhozni ellene, hogy nem ízlik az egyszerre édes és köményes paradicsomos alap, továbbá a káposzta főzött állapotában tudvalevőleg nem mindenkinek a leggusztusosabb állagú. Pedig nincs vele semmi gond! No és masszív rántásban sem kell állnia a gyalult káposztának. Kövessétek a Nosalty receptjét, és adjatok még egy esélyt ennek az egyébként finom ételnek!
Tovább a receptre: klasszikus paradicsomos káposzta
Az imádott paradicsomos húsgombóc krumplival
A paradicsomos húsgombóc mellé a régi menzás menükben nem a ma divatos spagetti, hanem egyszerűen csak főtt krumpli járt. Hogy szerettük! Ez is afféle ünnepnap volt, sokan még repetát is kértek belőle. Ez is a Magyarországon szokásos édeskés paradicsomos szósszal készült, és boldogan faltuk húsgombócostul. Ma már ritkán jut eszünkbe ebben a formában elkészíteni ezt az ételt, de a Nosalty receptje felébreszti bennünk a nosztalgiát.
Tovább a receptre: paradicsomos húsgombóc krumplival
A legendás menzás: főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával
Minden valaha megfőzött menzás kaja egyik csúcsa következik: a legendás főtt marhahús-szeletek meggymártással és petrezselymes burgonyával. Ez a fogás mintha már előre vetítette volna a jövő gourmet világát, és bátran ötvözte az édes, gyümölcsös elemet a hússal. Sok iskolai konyhán és kifőzdében még extrább ez az étel, és nem főtt krumplival, hanem pirított morzsával készül. Imádtuk a morzsát jól összekeverni a meggyszósszal! Épp itt az ideje újra elkészíteni.
Tovább a receptre: főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával

Főtt marhahús meggymártással és petrezselymes burgonyával /
Fotó: Gerzsenyi Flóra, Nosalty Ételfotó
Egy igazi kedvenc: mákos nudli
Mákos és diós nudli is készült a menzás időkben, otthon pedig kakaóporral és fahéjjal is szerettük. Bármennyit meg tudtunk volna enni belőle, és soha nem maradt el a viccelődés sem az asztaloknál: vajon ki ismeri a mákos nudli másik nevét, az angyalbögyörőt? A Nosalty tripla receptjéből kiderül, hogy még egy zavarbaejtő névvel is illethetjük ezt az édes fogást, mégpedig a pöcsmácsik elnevezéssel. Hívjuk bárhogy is, egy igazi kedvenc.
Tovább a receptre: mákos nudli
Vissza a divatba! Tejbegríz
A menzás ebédek édes zárása anno nem desszert volt, hanem főétel. Olyan laktatóbb, húsos levesek után érkezett édes „második”, mint a gulyásleves, korhelyleves vagy a teltebb ragulevesek. Tejbegríz is ilyen levesek után következett, és hogy szerettük! Műfajából adódóan persze kicsit problémás volt ez az étel, hiszen a tejbegríz az elkészülte után azonnal fogyasztandó, különben megkeményedik. Akár beton állagot is ölthet. A menzás megfejtések ezzel szemben hígak és folyósak voltak, mégis szerettük!
Tovább a receptre: klasszikus tejbegríz
Retró édesség sokkal finomabban: menzás piskóta igazi csokiöntettel
Mai fejjel belegondolva már kicsit megmosolyogtató, mennyire szerettük egykor a kissé íztelen piskótára folyatott vizes, jellegtelenül édes kakaós öntetet. A menzás piskótakockák ugyanis garantáltan nem láttak igazi csokoládét, ez egy értelmű. Itt van tehát az idő, hogy elkészítsük ezt a menzás klasszikust igazi csokiöntettel: jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé és cukrozatlan kakaópor hozzáadásával. Nyami!