100 apróság, amivel erőlködés nélkül tudod fejleszteni életed

1 hét ezelőtt 8



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Az életünk során olykor nehéz elérni azokat a nagy álmokat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy igazán boldoggá, elégedetté tennének minket. Egy új munkahely keresése vagy akár egy teljes karrierváltás hatalmas lépés lehet a boldogság felé vezető úton. Viszont az ilyen hatalmas változásokhoz gyakran hosszú tervezési folyamat és bátorság kell, ami nem mindig könnyű.

Azonban, ne feledjük el, hogy a boldogság nem csak a legnagyobb álmaink valóra váltásában rejlik. Az apró, könnyebben megvalósítható lépésekkel is radikálisan javíthatjuk az életminőségünket.

Ezek a dolgok nem igényelnek hatalmas erőfeszítést vagy hosszú tervezést, mégis rendkívüli hatással lehetnek mindennapjainkra. Szerencsére nem kell várnunk szilveszter éjfélig, hogy beiktassuk ezeket az életünkbe. 😊 Bármelyik nap elkezdhetjük őket, és szinte azonnal érezhetjük a hatásukat!

Körbe vehetjük magunkat pozitívabb emberekkel, gyakorolhatunk kicsit több önfegyelmet, étkezhetünk egészségesebben akár már ma is! Ezek az apró változtatások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá és elégedettebbé váljunk. Nem kell várni a „nagy dolgokra”, nem kell, hogy a legnagyobb álmaink hajszolása tegye ki napjainkat. Kezdjük el apró lépésekkel jobbá tenni életünket!

A 100 apróság, amivel erőlködés nélkül tudod fejleszteni életed

  1. Vásárolnál valami újat? Várj vele 72 órát, és ha még ha utána is úgy érzed, hogy szükséged van rá, csak akkor vedd meg! Az esetek nagyrészében ennyi idő alatt már el is felejted az adott terméket, mert csak impulzívan vásároltál volna.
  2. Összegezd minden este, hogy mit értél el aznap, miért lehetsz hálás. Lehetnek ezek dolgok, események vagy akár emberek is. Ne felejtsd, egy semmittevős napon is lehetsz azért hálás, hogy végre megálltál egy kicsit és pihentél!
  3. Feküdj le végre éjfél előtt, hogy biztosan ki tudd pihenni magad.
  4. Szerezz be egy ébresztőórát, és ne a telefonod ébresszen. A telefonodat valószínűleg te is nyomkodod minden este, ami rontja az alvás minőségét azáltal, hogy a kijelző kék fénye felborítja a belső órádat. Emiatt pedig nehezebben és később alszol el.
  5. Amikor dühös leszel, ingerültté vagy feszültté válsz, mielőtt bármit mondanál, tennél, vegyél három mély lélegzetet.
  6. Állíts be egy limitet a telefonodra, hogy egyes appokon és oldalakon mennyit időt tölthetsz. Ezzel segíted magad abban, hogy ne napi 2 órát, hanem például, „csak” 30 percet tölts videók százait átgörgetve.
  7. Nyomtasd ki a legfontosabb, legjobb képeidet majd tedd ki őket a falra vagy a hűtőre. Amikor majd rájuk nézel, jó érzést fognak kelteni benned.
  8. Vegyél gyümölcsöt minden alkalommal, amikor a boltban jársz.
  9. Meditálj naponta 10 percet, hogy leküzdhesd a mindennapi stresszt.
  10. Mindig legyen nálad egy textil táska a hirtelen jött bevásárlásokhoz. A szatyrok károsak a földünkre és a pénztárcádra is.

 A következő 10 apróság

  1. Amikor csak tudod, válaszd a lépcsőt a lift helyett!
  2. Már előző este készítsd ki a szemetet, hogy másnap reggel munkába menet csak magadhoz vedd és ki is tudd azt dobni! Így nem fogod napokig halogatni a szemét levitelét.
  3. Menj el egy könyvtárba olvasni, és ne vigyél magaddal mobiltelefont.
  4. Nevezz ki egy napot, amikor nem nézel a telefonodra egyáltalán.
  5. Nevezz ki egy napot minden héten, amikor a tanulásodra és a fejlődésedre koncentrálsz. Legyen szó olvasásról, tanulásról vagy egy új tanfolyam elvégzéséről, invesztálj abba, ezáltal pedig magadba!
  6. Állíts fel egy költségvetési tervet. Erről bővebben olvashatsz a Mindennapi pénzügyek és a pénzügyi tervezés című cikkünkben.
  7. Minden hónapban tegyél félre valamekkora összeget! Elsődleges szempont most a szokás kialakítása, nem az összeg mértéke.
  8. Igyál több vizet – nem szénsavas üdítőt, kávét vagy teát, hanem tiszta vizet!
  9. Törekedj arra, hogy minden nap sétálj legalább 20 percet. Akár csak sark boltig, vagy hazafelé a munkából. A friss levegőre neked szükséged van!
  10. Minden reggelt indíts a kedvenc zenéiddel, így jobb hangulatban telik a reggeli készülődés és gyorsabban is felébredsz.

 A következő 10 tippünk

  1. Használj fogselymet lefekvés előtt, még akkor is, ha nagyon fáradt vagy!
  2. Használj naptejet még télen is, amikor huzamosabb ideig éri napfény a bőrödet.
  3. Találj magadnak egy új hobbit, hogy legyenek előtted kihívások és érjenek új ingerek.
  4. Próbálj ki egy új útvonalat hazafelé.
  5. Ismerkedj meg a szomszédjaiddal.
  6. Kezdd el a hozzád közelállóknak gyakrabban mondani, hogy szereted őket.
  7. Nézd meg a napfelkeltét és a naplementét.
  8. Készítsd ki a másnapi ruháidat előző este, így biztosan nem fogsz hosszú percekig állni a tükör előtt.
  9. Gondold végig kik azok, akik miatt félsz megtenni bizonyos dolgokat, mert félsz, hogy „elítélnének”. Most gondold át, hogy valóban szeretnek-e téged, és valóban ennyire fontos az ő véleményük?
  10. Amikor valamilyen nagy történés van az életedben, ne rögtön a telefonodat vedd elő, hogy lefotózd. Állj meg egy percre, és légy tudatosan jelen a helyzetben.

10 újabb apróság

  1. Kezdj el időt tölteni egyedül, saját magaddal.
  2. Főzd meg a kedvenc ételedet.
  3. Próbálj ki teljesen új recepteket vagy akár egy eddig ismeretlen konyha ételeit.
  4. Menj el abba az új kávézóba, ami most nyílt a közeledben.
  5. Győzd le a benned élő kritikust. Amikor valamilyen negatív dologgal értékeled a saját cselekedeteidet, akkor kérdezd meg: vajon mások is így látták, vagy csak számomra tűnik ennyire negatívnak?
  6. Aludj legalább napi 8 órát, hidd el, szükséged van rá.
  7. Egyél több zöldséget és kevesebb húst. Nem szükséges minden egyes étkezéshez húst enni.
  8. Menj ki az erdőbe, mezőre, kirándulj egyet minden héten. Hiába vagyunk a városhoz szokva, szükségünk van a természetre.
  9. Hallgass meg új embereket, még azt a bácsit is, aki csak melléd ült a villamoson.
  10. Minden reggel ébredés után indítsd a napot egy pár perces nyújtással. A testednek nagyon jól fog esni!

 10 újabb tippünk

  1. Vegyél egy új növényt a lakásodba, és gondoskodj róla!
  2. Zuhanyozz hideg vízzel.
  3. Vedd ki a fülhallgatót a füledből, amikor mész az utcán, és hallgasd meg, mi zajlik körülötted.
  4. Menj el egy használt termékeket áruló boltba, és vásárolj ott magadnak.
  5. Ha valami ténylegesen zavar a városodban, írj levelet a helyi képviselőnek – kötelező elolvasnia és válaszolnia rá!
  6. Írj egy listát az erősségeidről és a gyengeségeidről.
  7. Legközelebb a húst a hentesnél vásárold meg, ne a szupermarketben.
  8. Járj ki néha a piacra friss zöldségért.
  9. Hívd fel egy barátodat csak úgy – napjaink folyton chatelős világában sokkal többet fog adni az írogatásnál.
  10. Írj egy levelet a korábbi énednek minden évben arról, hogy mit tanultál az adott évben, miben váltál jobbá, erősebbé, miben fejlődtél.

 10 újabb apróság, amivel fejlesztheted magad

  1. Írj egy levelet a jövőbeli énednek, hogy miben szeretnél még fejlődni.
  2. Állj le egy kicsit a cukorral – kezdésnek például ne tegyél a kávédba és a teádba. Először nagyon keserűnek fogod érezni, de néhány nap alatt megszokod, és utána már egy kis kanálnyi is túl édes lesz.
  3. Iratkozz le az olyan e-mailekről, amelyek semmilyen hasznos, releváns információt nem tartalmaznak. Például a legtöbb webshop levele csak eladni akar neked valami olyasmit, amire valószínűleg semmi szükséged.
  4. Mondd le az összes streaming felületet, és maximum csak azt hagyd meg, amelyet a legtöbbször használtál az elmúlt egy hónapban.
  5. Adományozd el azokat a ruháidat, amelyeket nem hordtál az elmúlt egy hónapban. Ha egy hónap alatt nem hiányoztak, akkor továbbra sem fognak.
  6. Szelektáld ki azokat a ruhákat, amelyekbe majd „egyszer belefogysz”. Minden alkalommal, amikor meglátod, csak elkeseredsz és marcangolod önmagad, erre pedig nincs szükséged.
  7. Végezz ruhatár szelektálást minden ősszel és tavasszal. Amit nem hordtál már tavaly sem, biztosan nem fogod felvenni idén sem.
  8. Vásárolj akkor, amikor akció van. Vannak kiszámítható akciók, mint a karácsony utáni és a nyár végi leárazások.
  9. Kerüld a Black Friday akciókat. Magyarországon jellemző, hogy előtte hetekkel felemelik az árakat 30-40 százalékkal, és Black Friday idején az eredetire csökkentik vissza. Elvileg ez már tilos, de láttunk már karón varjút.
  10. Ha egy barátod nem keres soha, akkor nem vagy számára fontos.

 A következő 10 apróság

  1. Priorizáld az egészségedet – menj el a szűrővizsgálatokra.
  2. Soha ne az ételen spórolj, ha teheted. Nagyon jól hangzik, hogy elutazol Barcelonába, de ha utána egy hónapig csak a legolcsóbb és legrosszabb minőségű ételeket tudod megvenni, nem éri meg.
  3. Az vagy, amit megeszel. Ha rossz minőségű ételeket, sok alkoholt fogyasztasz, vagy éppen dohányzol, az nyomot hagy a testeden, és előbb vagy utóbb nagy árat fogsz fizetni érte.
  4. Ne vidd haza a munkát – annak a munkahelyeden van a helye.
  5. Egyél több rostos ételt.
  6. Ne címkézd fel úgy az ételeket, hogy jó és rossz. Testünknek mindenre szüksége van, csak egyél mértékkel!
  7. Minden tárgyad, amit birtokolsz, birtokol téged is. A minimalista életmód a pénztárcádnak, a lelkednek és a mentális egészségednek is jót tesz.
  8. Ha úgy érzed elakadtál, keress fel egy pszichológust – ne halogasd a segítségkérést!
  9. Cseréld le a cipőidet kényelmes darabokra – lehet, hogy véget ér a láb- és hátfájásod!
  10. Nézd meg, mi vár rád másnap a munkában mielőtt felállsz az asztalodtól, és tervezd meg a holnapi napodat!

 10 újabb tipp az önfejlesztéshez

  1. Nyisd ki az ablakot minden napszakban. Pár perc friss levegőtől az agyad is jobban fog működni!
  2. Húzd ki magad!
  3. Idd meg egyedül és csendben a reggeli kávét, ezzel is időt adva magadnak arra, hogy felkészülj az előtted álló napra.
  4. Ne csak akkor igyál, amikor szomjas vagy, hanem folyamatosan!
  5. Vigyél magaddal ebédet a munkahelyedre.
  6. Főzd le otthon a kávét, ahelyett, hogy a kávézóban vennéd meg minden reggel.
  7. Vegyél magadnak otthonra több fajta teafiltert, hogy a kedved szerint tudd váltogatni azokat.
  8. Termelői mézet vegyél a piacon a boltban kapható helyett – utóbbiban sokszor rengeteg a cukor!
  9. Minden héten legyen legalább egy randi napotok a partnereddel, akkor is, ha már 10 éve együtt vagytok.
  10. Kezdj el egy hangszeren játszani.

 10 újabb tipp a mindennapokra

  1. Hívd fel a szüleidet és a nagyszüleidet rendszeresen.
  2. Vedd fel a kapcsolatot a régen látott rokonokkal.
  3. Hagyd el a hírek egész napos bújását.
  4. Menj el a céges sörözésre, és ismerkedj jobban össze a kollégáiddal.
  5. Gondold át mi az, ami a legfontosabb számodra és kezdj el ennek megfelelően priorizálni.
  6. Menj el néha önkénteskedni.
  7. Mozogj minden nap egy keveset.
  8. Vedd meg azt a konditerem bérletet, amit régóta fontolgatsz.
  9. Tegyél rendet az íróasztalodon.
  10. Vigyél be a munkahelyi asztalodra személyes tárgyakat, hogy otthonosabban érezd magad.

 Az utolsó 10 tippünk számodra

  1. Ülj az ablak mellé – munkahelyen, buszon vagy otthon.
  2. Tavasszal minden reggel nyisd ki az ablakot, és hallgasd pár percig a madarak csicsergését.
  3. Tervezd meg, hol akarsz tartani év közben, év végén, majd jövőre. Legyen egy részletes terved, hogyan akarod mindezt elérni.
  4. Ünnepeld meg az apró sikereidet.

Az apró sikerek megünneplése

 

  1. Merülj el jobban az önismeretben.
  2. Kezdj el megtanulni nemet mondani.
  3. Mondd le azokat a programokat, amiket kötelességnek érzel, és nem leled benne örömödet.
  4. Nézz szembe azzal, hogy megváltoztál.
  5. Kapcsold ki a tévét egy órával azelőtt, hogy elmennél olvasni, és inkább olvass az ágyban.
  6. Legyen több kisebb lámpa a lakásodban, hogy a hangulatodnak és a napszaknak megfelelően tudd a világítást állítani.

Összefoglalás

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk neked 100 tippet az életminőséged javítására és a boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet elérésére. A tippek sokfélesége miatt találsz köztük olyat, amely segít az egészséged, az önismereted, a pihenésed, az emberi kapcsolataid és a mindennapi tevékenységeid magasabb szintre emelésében.

Ezekkel az apró trükkökkel, amelyeket akár minden nap gyakorolhatsz, jelentősen javul az életminőséged. Mindössze csak néhány tipp megfogadásával kezdd el, ne akarj azonnal teljesen és mindent megváltoztatni. Hidd el, hogy már néhány tippnek is a megfogadása segíteni fog önmagad jobb verziójává válni.

Te mit írnál még hozzá a listához? Írd meg kommentben!

Felhasznált források

Kapcsolódó bejegyzések

100 apróság, amivel erőlködés nélkül tudod fejleszteni életed

100 apróság, amivel erőlködés nélkül tudod fejleszteni életed

Az életünk során olykor nehéz elérni azokat a nagy álmokat, amelyekről úgy gondoljuk, hogy igazán boldoggá, elégedetté tennének minket. Egy új munkahely keresése vagy akár egy teljes karrierváltás hatalmas lépés lehet a boldogság felé vezető úton. Viszont az ilyen...

Miért érzed magadat szegénynek?

Miért érzed magadat szegénynek?

Napjainkban minden arról szól, hogy a pénz mindenek felett áll. Az Instagram telis tele huszonévesekkel, akik bejárják a világot, miközben a sokadik ingatlanra tesznek szert. Sokan csak azért vállalnak egy munkát, amiben rosszul érzik magukat, mert jobban fizet, mint...

Hogyan leld örömödet az ünnepekben?

Hogyan leld örömödet az ünnepekben?

Az ünnepek közeledte két érzelmet válthat ki belőlünk a leggyakrabban: megkönnyebbülést, hiszen végre 1-2 hetes szünet vár ránk, vagy félelmet, hogy mennyi elintézni való még előttünk. Már novemberben megérkezett az összes dekoráció a boltokba, elindultak a...

The post 100 apróság, amivel erőlködés nélkül tudod fejleszteni életed appeared first on Önfejlesztő Akadémia.

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!