„Egy rántottát sem tud megsütni” – szokás mondani a konyhát kerülőkre. Pedig a főzni nem tudók nagy része egy rántottát azért csak össze tud ütni. Mindenkinek megvan a maga kedvence: ehetjük natúran, sonkával, sajttal, kolbászkarikákkal és hagymával, vagy ezek kombinációival.
Az igazi rántottafenoménok gazdagon bélelik, és több benne a plusz hozzávaló, mint a tojás. Ha nem gondoljuk túl az ízesítést, sokat játszhatunk az állagával. Valaki jól átsütve szereti, ekkor már kissé gumissá válik a textúrája. Sokan szeretik még egy kis nyákos réteggel a tetején, és alapszabály, hogy a tűzről levéve még egy kicsit tovább sül, ezért érdemes már azelőtt elzárni alatta a gázt, amikor jónak gondoljuk az állagát.
A rántotta attól rántotta, hogy a fakanállal megtörjük az egyben sülő, felvert tojást. Ha pedig nem törjük meg, omlett lehet a reggeli. Ekkor lepényszerűbben egyben marad a tojás, és ezt is süthetjük szárazabbra vagy hagyhatjuk kevésbé átsülten.
Akár rántotta, akár omlett készül a serpenyőnkben, szokatlan hozzávalókkal is kibélelhetjük. Rántotta és omlett variációk következnek, ha elszakadnál a megszokott ízesítésektől!