13 560 kilométert repült megszakítás nélkül egy Limosa lapponica, ez magától értetődően új madárvilágrekord

1 év ezelőtt 79bohócdoktor szja 1% felajánlás

Világrekordot állított fel egy kis goda (Limosa lapponica): 13 560 kilométeren át repült megszakítás nélkül, Alaszkától egészen Dél-Ausztráliáig.

A műholdas jeladók adatai azt mutatják, az öt hónapos, 234684-es műholdas azonosítószámú vándormadár nem állt meg az út során. Október 13-án indult Alaszkából, majd 11 nap és 1 óra alatt érte el Tasmániát.

A korábbi rekordot ugyanennek a fajnak egy kifejlett hímje tartotta – 4BBRW –, amely tavaly 13 ezer kilométert repült, megdöntve saját korábbi, 12 000 km-es rekordját, amelyet egy évvel korábban állított fel.

A tudósok a madarat a hátának alsó részére erősített 5G műholdas jeladó segítségével követik nyomon.

Sean Dooley, a BirdLife Australia munkatársa elmondta: „A legelképesztőbb dolog az, hogy a fiatal madarak a felnőttektől elkülönülten vonulnak. A felnőttek néha hat héttel korábban is felszállnak az Északi-sarkvidékről.”A fiatal egyedek ezt az időt azzal töltik, hogy felhizlalják magukat a hosszú déli vándorlásra. Dooley azt is elmondta, hogy a madarak képesek összezsugorítani belső szerveiket, hogy több hely maradjon zsírraktározásra. (via Guardian)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!