190 milliárdos veszteség az MVM Csoportnál

2 hete ezelőtt 15



bohócdoktor szja 1% felajánlás

2022-ben még 79 milliárdos nyeresége volt, előtte 281 milliárd, tavaly viszont 190 milliárdos veszteséget termelt az MVM Csoport – írja a Népszava alapján a Hvg.hu. A tavalyi 190 milliárdos veszteség azért is különösen figyelemre méltó, mert az MVM honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján az adózott eredmény 369 milliárdra duzzadt, ami rekord.

Ez összefügghet azzal, hogy az MVM csoport állami támogatása az egy évvel korábbihoz duplájára nőtt: a rezsivédelmi alapból az előző évi 516 milliárd után tavaly 1002 milliárd forintot kaptak. Ugyanakkor novemberben az MVM Csoport 309 milliárdos osztalékelőleget fizetett be a költségvetésbe.

Januárban Jávor Benedek perelt ki egy szerződést, ami igazolja, hogy az MVM Csoport 100 milliárd forintos gördülőhitel-megállapodást költött a legnagyobb kínai pénzintézet, az ICBC egyik osztrák leányvállalatával. A szerződés alapján feltételezhető volt, hogy a kínai felügyelet alatt álló bank közvetetten pénzt juttat a magyar költségvetésbe.

Akkor 209 milliárd forint volt az MVM adózás utáni eredménye, aminél épp 100 milliárddal fizetett be többet az MVM osztalékelőlegként – és pont ekkora összeget hívott le napokkal később a vállalatcsoport a keretszerződés szerint. Az MVM Csoport tagadta ezt a feltételezést.

A hírek akkoriban arról szóltak, hogy erre az összegre a reptérvásárlás miatt lehetne szüksége az állami tulajdonosnak. A Budapest Airport tulajdonosváltás azóta sem történt meg, bár az arra kiszemelt Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t az állam feltőkésítette. (Hvg.hu via Népszava)

Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!