3 és fél milliárdot csalhattak ki az ortopéd cipős szélhámosok

1 hét ezelőtt 372



bohócdoktor szja 1% felajánlás

Bilincsben vitték el hat szociális intézmény vezetőit és dolgozóit Pest, Heves, Komárom-Esztergom és Borsod megyében. Vesztegetéssel gyanúsítja őket a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrök – akik kedden csaptak le a szociális intézmény vezetőire – szerint az otthonokban gondozottak adatait eladták annak a kft.-nek, amelyik gyógyászati segédeszközökkel csalhatott el 3 és fél milliárd forintot jogosulatlanul visszaigényelve az állami támogatásokat – számolt be az RTL Híradó.

A rendőrök másfél éve fogták el a banda tagjait. Később két orvost, négy cégvezetőt és egy asszisztenst vettek őrizetbe. 

A gyanú szerint az orvosok több ezer, sokszor idősotthonban magatehetetlenül fekvő ember adatait felhasználva írtak fel drága gyógycipőket. A gyártó cégek ezután felvették a cipők és kötszerek után járó állami támogatást, a többszáz millió forintot pedig a társaikkal elosztották.

A most elfogott gyanúsítottak szabadlábon vannak. A rendőrök szerint a gyártócégekkel kapcsolatban álló kft. vezetője tőlük kaphatta meg az otthonok lakóinak személyes adatait, amiket aztán ráíratott az orvosoktól kapott kitöltetlen receptekre.

A cégvezető a gyanú szerint négy intézményvezetőtől, egy szociális otthonban dolgozó betegápolótól és egy intézet főnővérétől szerezte meg a gondozottak adatait. Volt, akinek ezért cserébe 30 ezer forintot fizetett, másnak havonta utalt, két és fél év alatt összesen csaknem 2 és félmillió forintot.

A csalási ügynek már 70 gyanúsítottja van, köztük 28 orvos, cégvezető és a 6 szociális intézményi dolgozó.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

The post 3 és fél milliárdot csalhattak ki az ortopéd cipős szélhámosok first appeared on nlc.
Olvassa el a teljes cikket
Hírek, információk, naprakészen! Hírek, érdekességek, Neked!